7. decembar 2023.7. dec 2023.
Najznačajniji umetnici Mediale
Izložba u Narodnom muzeju u Šapcu – „Mediala“

Najznačajniji umetnici Mediale

Sedam decenija od izložbe o Le Korbizijeu. Mediala je pokušala da spoji tradicionalne vrednosti sa savremenim tokovima, ugledajući se na umetnost renesanse i klasicizma. Na izložbi zastupljena najznačajnija dela Mediale. Prvi put biće izložena slika Ljube Popovića „Kupola“
U Narodnom muzeju u Šapcu, u subotu, 9. decembra svečano će biti otvorena izložba pod nazivom “Mediala“ koja će obuhvatiti neka od najznačajnijih dela prestavnika i osnivača srpske mediale.
Pre tačno sedam decenija, izložba Leonida Šejke i Siniše Vukovića o Le Korbizjeu u Domu omladine u Beogradu, 1953. godine, okupila je nekolicinu umetnika koji će postati srž kruga stvaralaca poznatijeg pod imenom Mediala. Mnogi kritičari i poznavaoci umetnosti tvrde da je ovaj susret bio sudbonosni početak novog, drugačijeg pravca, „suprotstavljenog“ modernom idealnom socijalističkom svetu i stvaralaštvu. Mediala je pokušala da spoji tradicionalne vrednosti sa savremenim tokovima, ugledajući se na umetnost renesanse i klasicizma. Ono što je dalo autentičnost su umetnici, njihovi lični senzibiliteti, odnos prema svetu, stvaranju i filozofski pogledi na sve ono što su iskusili.
Od prvog susreta, grupa je postajala sve brojnija, te od 1957. godine sebe nazivaju Društvo prijatelja Baltazar, a potom Mediala.

Šejki i Vukoviću se pridružuju Dado Đurić, Mišel Kontić, Olja Ivanjicki, Peđa Ristić, Milić Stanković, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Kosta Bradić, Vladan Radovanović, Svetozar Samurović, Milovan Vidak...

„Dela koja su članovi Mediale ponudili, često veštija, vibrantnija i slobodnijeg duha u crtežu no u slici, pokušala su da prate ideje vodilje. Bilo je, međutim, više evokacije prošlog, muzejskog, „renesansnog“, vremenom i tradicijom prožetog slikarstva, no sinteze modernog, britkog, oslobođenog.”, napisala je Irina Subotić u svojoj knjizi „Od Avangardije do Arkadije“.
Grupa Mediala imala je ukupno 12 izložbi, a postavka u Šapcu podsećanje je na stvaralaštvo istaknutih umetnika.

Direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, Mirjana Perić, navodi da je ovo izuzetna prilika da dela Mediale budu predstavljena javnosti.

-Najznačajnija imena Mediale zastupljena su na izložbi u našoj ustanovi. Moram da napomenem da smo zahvaljujući dobroj saradnji sa kolekcionarima, Savremenom galerijom u Valjevu uspeli da za izlaganje dobijemo zaista vredna dela. Verujem da je prava retkost videti dela iz privatnih kolekcija – ističe Mirjana Perić

Prvi put biće izložena slika Ljube Popovića „Kupola“. Delo je nastalo 1964. godine u Parizu i ubrzo je prodato, te se od tada nalazio u privatnom vlasništvu različitih kolekcionara.

-Verujem da je ovo jedinstvena prilika da posetioci pogledaju sliku “Kupola“ koja do sada nikada nije izlagana. Naime, prodata je odmah po završetku poznatom francuskom glumcu i tek 2018. godine stiže u Srbiju kao deo privatne kolekcije - dodala je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu.
U šabačkom Narodnom muzeju biće izložena dela: Mire Glavurtića, Siniše Vukovića, Milića Stankovića, Svetozara Samurovića, Ljube Popovića, Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, Uroša Toškovića, Vladimira Veličkovića, Koste Bradića, Dade Đurića, Milovana Vidaka.

Svečano otvaranje postavke je u 13 časova.
M. Ž. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa