4. januar 2024.4. jan 2024.
Uvek težak izbor najboljih od najboljih
65. IZBOR GLASA PODRINjA ZA NAJBOLjE U SPORTU PODRINjA U 2023. GODINI - najdugovečniji sportski izbor u srbiji

Uvek težak izbor najboljih od najboljih

Žiri u sastavu: Ivan Mitrović (advokat, nekada jedan od najboljih basketaša Jugoslavije), Miloš Mitrović (rekorder po broju odigranih mečeva u dresu Metaloplastike, Zoran Živković (direktor Glasa Podrinja) i Dušan Blagojević (urednik sportske rubrike) doneo je odluku o laureatima 65. izbora najboljih u sportu našeg područja. Na kraju teškog zadatka objavljujemo laureate, uz poruku da su svi dobitnici zaslužili pehar koji će poneti u rukama, kao što znamo i da su još mnoga druga imena mogla biti na njihovom mestu. Nije lako izmeriti, proceniti i rangirati neuporedivo, ali kao i do sada, trudićemo se da ispratimo sva individualna i kolektivna postignuća n našim stranama bez obzira da li ih postižu laureati ili ne.

NAJUSPEŠNIJI POJEDINCI
Ana Bojić (KK Šabac - Fuđimi)
sportistkinja Podrinja za 2023. godinu


Ana Bojić (foto: D. D.)


Kontinuitet uspeha mlade Šapčanke na najvišem nivou nastavljen je i među seniorkama. Uz domaća priznanja Ana je u godini iza nas postala šampion Evrope kao deo miks tima, osvojila ekipnu i pojedinačnu bronzu na istom takmičenju, a potom kvalitet potvrdila i na Svetskom prvenstvu u Grčkoj gde je osvojila bronzu.

Branko Lagundžić (KK Zorka)
sportista Podrinja za 2023. godinu


Branko Lagundžić (foto: KSS)


Otkrovenje kajakaškog sporta Srbije. Bio je na sekundu od medalja na Evropskom i Svetskom šampionatu prethodnog leta, dominirao na nacionalnom nivou, a u konkurenciji sa iskusnijima stekao je status olimpijskog kandidata. Bitku za Pariz će voditi u maju.

NAJUSPEŠNIJI KOLEKTIVI
Rukometni klub „Metaloplastika Eliksir“
sportski kolektiv Podrinja za 2023. godinu




Na seniorskom planu tim je u prethodnoj sezoni izborio Evropu, a potom je ostvario najbolji učinak nakon 14 rundi od osamostaljenja Srbije. Opstali su u Evropi i u 2024. godini, uz Vojvodinu brane boje Srbije. Godinu su kompletirale dve generacije, do 12 i do 14 godina koje su osvojile titule šampiona Srbije.

NAJBOLjI TRENER-PEDAGOG
Vladan Matić (RK MP Eliskir)
trener Podrinja za 2023. godinu


Vladan Matić (foto: Glas Podrinja)


Uz rezultatski doprinos matičnom klubu koji se ogleda kroz treće mesto na kraju prethodne i izvanrednoj polusezoni u tekućem šampionatu, Vladan Matić je postavio i standarde za trenere u vidu ponašanja, odnosa prema arbitrima, svojim i protivničkim igračima. Nije bio samo posvećen da igrači budu bolji irukometaši i tim deluje kompaktno na terenu, već je podsticao pulene da budu bolji i svestraniji ljudi, ne zanemarujući edukativni segment trenerskog posla.

BUDUĆNOST SPORTA
Kada biramo u kategoriji mladih uvek je konkurencija najveća, izbor najteži i bez izuzetka je uvek dvocifren broj onih koji su zaslužili da ponesu epitet najbolji. Sreća ovdašnjeg sporta je da ima sjajnu budućnost, kao i sadašnjost, a kategorija je celokupan izbor u malom, upoređivanje neuporedivog i odabir najboljih među najboljima.

Mnogo je dobrih rezultata, različitih sportova i teško je napraviti procenu. Uz izabrane mnogo uspeha su imali i Nikola Kljajić, Uglješa Pavlović, Arijan Alija, Nemanja Ilić, Andrea Marković, Anđela Ružić, Steva Radosavljević, Nikolina Jeremić, Aca Dvokić i mnogi drugi.

Jana Lukić (TK Letnjikovac)
najbolji mlada sportistkinja u Podrinju 2023.


Jana Lukić (foto: TK Letnjikovac fb)


U debitantskoj godini kao juniorka Jana, iako mlađa od rivalki uspela je da sačuva mesto u vrhu. Uz brojna domaća priznanja i uspehe na turnirima, izdvajaju se dva zlata, tri srebra i dve bronze na turnirima G1 i G2 kategorije, kao i vicešampionsko zvanje na prostoru Balkana osvojeno u Sarajevu krajem godine.

Žarko Krajišnik (TK Šabac)
najbolji mladi sportista u Podrinju 2023.


Žarko Krajišnik (foto: M. L.)


Već u ovoj godini Žarko se orijentisao na seniorski nivo, stekao status kandidata za nastup na Evropskom prvenstvu, već ima tri G1 seniorska odličja, a oproštaj od mlađih kategorija bio je veličanstven. Nakon dva svetska srebra, kao kadet i junior, u 2023. godini je napravio korak više osvojivši titulu juniorskog šampiona Evrope u Talinu, u kategoriji do 68 kg.

ONI KOJI DOLAZE
Interni princip prilikom izbora je da u kategoriji mladih sportista najviša priznanja ponesu predstavnici u individualnim sportovima, no nismo i ne smemo zaboraviti podrinske predstavnike koji su doprineli velikim postgnućima na polju kolektivnih sportova. Kao i prethodne godine odlučili smo da ostvareno valorizujemo kroz posebna priznanja.

Andrej Mušicki (KK Mega Mis)

Andrej Mušicki (foto: FIBA zv. sajt)


Andrej Mušicki je na početku karijere, a već je osetio šta znači osvajati sve moguće titule na klupskom nivou, od nacionalnih do evropskih, uz svetsku školsku titulu, a od prethodne godine zna i osećaj šta znači nositi zlato i slušati nacionalnu himnu. Momak, koji već nastupa i u seniorskoj konkurenciji, dao je veliki doprinos u osvajanju evropske juniorske titule Srbije u Nišu.

Filip Novaković (VK Šabac Eliksir)

Filip Novaković (foto: VK Šabac Eliksir)


Filip Novaković nije ni ovog leta imao predah. Posle uspeha u nacionalnom kadetskom timu, produžio je nisku nacionalnih odličja osvajanjem srebra na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Turskoj avgusta protekle godine. Iako još mlad, na klupskom nivou je napravio veliki korak potpisavši ugovor sa VK Šabac izborivši se za minutažu, upisujući se među strelce i u Evro kupu.

Mateja Dodić (RK Metaloplastika Eliksir)

Mateja Dodić (foto: RK Metaloplastika Eliksir)


Mateja Dodić je u tekućoj sezoni prvi strelac Metaloplastike Eliksir, treći strelac Super lige, nezamenljiv na poziciji levog krila, povremeni seniorski reprezentativac, bez sumnje uskoro i standardni. Na velikoj sceni se dokazao i proteklog leta kao oslonac juniorske reprezentacije Srbije, četvrte selekcije sveta! Sjajna tačka na juniorsku reprezentativnu karijeru.

SLAVA U DIJASPORI
Dragan Raca (KK Vuhan)
trener Podrinja u dijaspori


Dragan Raca (foto: CC BY-SA 3.0, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=921853)


Dragan Raca nije rođen u Šapcu, ali se košarkaški rodio pod obručima u hali “Zorka” noseći dres KK Zorke. Otisnuo se u inostranstvo devedesetih godina, na Kipru završio igračku karijeru, deleći kasnije znanje širom planete kao trener. Bio je selektor četiri reprezentacije, predvodio više timova, a radeći u Kini zaslužio je čast da bude prvi stranac koji je dobio nacionalno priznanje ove države “Zlatni bubanj”, dodeljuje se jednom u deset godina, a kao najbolji trener lige imenovan je i za selektora ol star tima.

ŽIVOT POSVEĆEN SPORTU
Mijailo Grušanović
priznanje za doprinos razvoju sporta u Podrinju


Mijailo Grušanović (foto: Glas Podrinja)


Ne mora niko da bude veliki poznavalac košarke, niti da bude iz ovog područja da bi znao ko je Mikan Grušanović, sinonim za košarku, dugovečnu karijeru i poseban odnos prema rodnom kraju, sve to u jednom čoveku. Karijera koja ga je vodila kroz: Zorku/Ivu, IMT, Beopetrol, Lavove, Vojvodinu, Borac, Metalac, Vršac, Ugljevik i OKK Šabac, trajala je gotovo četiri decenije. Dominirao u duelima protiv najvećih imena jugoslovenske i evropske košarke. Profesionalni košarkaš, bio je i fudbaler i rukometaš amater u rodnom selu. Cenjen i uvažavan u celokupnoj sportskoj javnosti i danas, iako je van sporta.

SPORT VIŠE OD POZIVA
Živan Milošević
sportski radnik 2023.


Živan Milošević (foto: Glas Podrinja)


Mladi sportski stručnjak, budući nosilac akademske titule doktora aktivan je u baskin sekciji SSOSI, posevećen radu sa mlađima, realizator različitih projekata namnjenjnih sportu OSI, a osim što je uz Dušana Markovića i Zorana Ljubišića trener u baskinu, nekadašnji atletičar je nastupao i kao igrač doprinevši na taj način osvajanju dve bronze.

ČUVANjE SEĆANjA
Bilo bi najlepše kada bi iza sebe ostavili godinu u kojoj nekadaši sportisti nisu napustili životnu scenu, ali konačnost je nažalost jedina izvesnost.

Posthumnim priznanjima želimo da sačuvamo trag koji su ostavili i sećanje koje treba biti večno, kada već ljudi nisu.

Branimir Paunović
posthumno priznanje


Branimir Paunović (foto: knjiga "70 godina Kajak kluba "Zorka")


U sedmoj deceniji prošlog veka bio je neprikosnoveni kanuista Jugoslavije, trostruki šampion u jednokleku i dvokleku. C1 500 je bila disciplina u kojoj se proslavio, branio je boje Jugoslavije na Evropskom juniorskom prvenstvu. Godine 1968. izabran za najboljeg sportistu Podrinja. Ukoliko ga neko ne zna kao vrhunskoh kanuistu, poznaje ga kao odličnog automehaničara, ali i prijatnog, tihog čoveka izraženih ljudskih kvaliteta.

Jovo Karišik
posthumno priznanje


Jovan Kariši


Rođeni Sarajlija došao je u Šabac da igra košarku, vezao se za naš grad i tu pronašao sreću, a na koncu i večno počivalište. Sudelovao je u najvećim uspesima šabačke košarka s kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina. Veliki kvalitet i odgovornost iskazao je prihvativši da bude trener Ive krajem devedesetih, kada je bila u krizi. Bio je i poverenik KSS, a košarku je igrao do 40. godine.

PODVIG GODINE
Petar Kurdulić
sportski podvig 2023.


Petar Kurdulić (foto: priv. fb profil)


Petar Kurdulić je u karijeri istrčao više od 70 maratona, cilj je da broj bude trocifren uskoro, a podvig prethodne godine ostvario je u maju u Mađarskoj kada je istrčao stazu oko jezera Balaton (Ultrabalaton) dugu 211 km! Trčao je 30 časova i 41 minut u kontinuitetu distancu koja je približna najkrćem putu od Šapca do Jagodine.

Miroslav Petrović
sportski podvig 2023.


Miroslav Petrović savetuje igrače Save (foto: Glas Podrinja)


Škola VK Šabac više nije jedna od, već je najbronija i najkvalitetnija u Srbiji, a među pet šampionskih titula i tri Kupa postignućima se istaklo godište 2009. i mlađi koje predvodi Mikica Petrović. Oni su uspeli da objedine titulu šampiona Srbije, pobednika Regionalne lige (eks Ju prostor) i osvoje Tomo kup, najkvalitetniji evropski turniru u vaterpolu za mlađe kategorije. Istovremeno je Miroslav najmlađi tim Prve A lige Savu doveo do sredine tabele na polusezoni.

Sportski savez osoba sa invaliditetom
sportski podvig 2023.




Osim što je tokom godine već brojna sportska porodica sekcija namenjenih osobama sa invaliditetom proširena, baskin tim je osvojio dve evropske medalje, iako tim sa najmanje iskustva i jedini bez konkurencije u svojoj državi, jedini klub reprezetntaciija na takmičenju. Napravio je i važne korake u promociji ovog jedinstvenog sporta širom Srbije postavivši temelje osnivanju Saveza čije sedište će biti najverovatnije u Šapcu.

GLAS ČITALACA
Osmu godinu svoje laureate u tri kategorije izabrali su naši dragi čitaoci. Ove godine je postavljen novi rekord u broju pristiglih listića. Pred nama je bilo čak 395 listića. Veliko hvala svima koji su glasali. Poptuni rezultati su dostupni na našem portalu i fb stranici, a mi vam predstavljamo one koji su dobili najveće poverenje. Branko Lagundžić je ostvario duplu pobedu, a laureati su i Đurđica Kovačević i Baskin klub.

Đurđica Kovačević (DSRI Karađorđe)
sportistkinja Podrinja 2023. u izboru čitalaca


Đurđica Kovačević (foto: Sportski savez OSI Šabac fb profila)


Predstavnica sporta osoba sa invaliditetom, dugo je u vrhu paratletike Srbije, posvećena je u promociji sporta među OSI, a u godini koja je nedavno završena istakla se osvajanjem dve srebrne medalje, odnosno vicešampionske titule na nacionalnom nivou, u bacanju koplja i diska.

Baskin sekcija Šabac
kolektiv Podrinja 2023. godine u izboru čitalaca


Treći tim Evrope (foto: Glas Podrinja)


Šabački baskinaši su uspesima o kojima smo pričali obeležili godinu prema mišljenju glasača. Baskin postoji u Šapcu i jedino u Šapcu, kada govorimo o Srbiji i tim koji nema rivala za pripreme u svojoj državi, jedini kod koga između kluba i reprezentacije stoji znak jednakosti otputovao je dva puta u kolevku ove discipline, Italiju i stigao do dve bronze, pre svega na Evro kupu, protiv iskusnijih ekipa, a potom i na mešunarodnom turniru krajem godine.

Dodela u januaru
Svim našim sportistima želimo uspešnu i srećnu godinu 2024. Praznike da provedu sa najbližima i vredno rade. Mnoga takmičenja su pred nama, uvereni smo i brojni uspei, a centar sporta ovog leta je Pariz, nadamo se i se jednim ili više predstavnikom Šapca. Laureati će zaslužena priznanja za uspehe u 2023. godini dobiti na svečanosti koju ćemo organizovati krajem januara ili početkom februara tekuće godine. O vremenu i mestu dodele svi će biti blagovremeno obavešteni.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa