4. januar 2024.4. jan 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Kreativni izlet ekonomistkinje Ane Jovanović

Jestivi buketi - pokloni koji mame osmeh na lice

Ekonomista je po struci, radi onlajn za stranu firmu iz Beograda. Bavi se finansijama, a pravljenje jestivih buketa je, kako kaže, njen kreativni ventil
Buketi su lep poklon, a ako su jestivi, onda su još lepši. Upravo takve pravi Šapčanka Ana Jovanović, koja je na ideju da se upusti u kreativan i zanimljiv posao došla gledajući kako to rade na društvenim mrežama, pa je čak i pohađala kurs kod jedne Ruskinje u Novom Sadu da bi naučila veštinu koja je u toj zemlji veoma razvijena. Različite su tehnike, a cilj zajednički- da finalni proizvod izmami osmeh na lice. Ana je ekonomista, radi onlajn za jednu stranu firmu iz Beograda. Bavi se finansijama, a pravljenje jestivih buketa je, kako kaže, njen kreativni ventil i nešto što voli da radi. Zato je i otvorila Instagram stranicu i počela da usrećuje druge originalnim poklonima.

Foto: Privatna arhiva


Spoj lepog, korisnog i nespojivog
-Prvi namenski buket sam uradila 2. marta 2022. godine za rođendan prijateljici. On je bio od voća, cveća i „ferero rošea“. U principu, jestivi buketi se i prave od sastojaka koji posle mogu da se pojedu, zato i jesu jestivi. Stavljaju se razni slatkiši, mogu biti slani, za mlađe su tražili i od kinder jaja. Cveće je tu da dopuni ko hoće, ali naglasak je na tim jestivim sastojcima- objašnjava ona.

Želela je da bliskim osobama i svim ljudima koji žele da obraduju sebi drage ponudi nešto drugačije, što iskače iz okvira uobičajenog.

-Volim da mislim da su buketi spoj lepog i korisnog, jer posle ostaje nešto što ipak možeš i da konzumiraš, nebitno da li su to slatkiši, voće ili nešto slano. Mogu biti sa vinom, ili nekim drugim pićem, ali naglasak je na tome da uvek imaš nešto što možeš da potrošiš, da iskoristiš- ističe Ana.

Foto: Privatna arhiva


Iako se čini da je sve što treba da uradi da uklopi gotove proizvode u smislenu celinu, sam taj posao nije nimalo jednostavan.

-Mogu da kažem da deluje lakše nego što jeste u suštini. Treba ipak malo vremena i osećaja kad stavljaš to na štapiće da sve lepo izgleda, ne samo vizuelno, nego da bude i čvrsto i da može da se i prenosi. Ima tu više tehnika kako to stoji zajedno. Za voće obično ide u krug, na štapiće. Kokos mora ako se stavlja da se lepi i na stiropor, onda se to uvija i lepi selotejpom. Naglasak je na veštini da to sve uviješ i spojiš i da lepo izgleda. Za slane se koristi kaskadni buket, ima tehnika gde se sve čačkalicama ili dvostranim selotejpom lepi za stiropor kao osnovu. Zavisi šta se traži, koji buket, šta treba primeniti. Voćni su najveći izazov, jer s voćem treba pažljivo rukovati da se ne ugnječi- objašnjava.

Foto: Privatna arhiva


Postoje neobične kombinacije sa voćem i povrćem i upravo je to karakteristika ovih buketa- da spajaju nespojivo. Može da se ubaci brokoli, celer, zavisi od sezone i šta je trenutno dostupno. To sve zajedno može vrlo lepo da izgleda.

Drugačiji od drugih
-Naglasak je na tome da posle da možeš da iskoristiš tu voćku, povrće, ko želi može da pojede. Neka razlika od cveća koje posle par dva- tri dana uvene, lepo je samo u datom momentu, a ovo opet ima neku upotrebnu vrednost ukoliko neko hoće. To posebno važi za slane bukete gde je sve jestivo- naglašava.

Da bi jedan buket napravila, treba oko dva sata sa već unapred obezbeđenim sastojcima. Obično ljudi vide nešto na stranici i imaju ideju šta bi hteli, ali prihvataju i njene sugestije. Ukoliko su buketi za žensku osobu, biraju se roze i crveni tonovi u dekorisanju, ponekad se dodaju kutijice za nakit ili još neki poklončić u ceo aranžman. Bilo je dodavanja paprika za ljubitelje tog povrća ili pak nekog omiljenog pića, pa tako jestivi postaju i „pitki buketi“.

Foto: Privatna arhiva


-Imala sam i nekih zahteva od devojčica koje su nešto videle na Tik- toku, pa su mi poslale kako da izgleda buket za drugarice od kinder jaja. Prihvatam i to da je neko negde nešto video i onda radim po tom obrascu. Možda na prvi pogled i deluju slični, ali kad se malo zagledate, svaki ima nešto karakteristično i svaki je na svoj način lep i drugačiji. Uglavnom slatkiši nekako više osvajaju, pogotovo mlađu populaciju. Za one starije traže se više voćni buketi. Za parove su bili zanimljivi slani, gde je osnova pozadi u obliku srca, ili sa dva pića. Nekoliko poslednjih su bili u „kinder fazonu“ i u duhu praznika. Do sada sam uspevala sve zahteve da ispunim, nije bilo onih kojima nisam mogla da izađem u susret- podvlači Ana.

Naručuju iz Šapca, Beograda, Novog Sada… Cena uvek zavisi od sastojaka koje koristi i veličine buketa, a uklapa se u želje i budžet kupca. Važno je samo da je poklon pripremljen s pažnjom i ljubavlju, uz poseban začin- originalnost i jedno je sigurno- biće drugačiji od drugih.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa