4. januar 2024.4. jan 2024.
Foto: Canva

Foto: Canva

Božićna priča

Badnjak i jagnje Gospodnje

Dolazak Bogomladenca vazda je dan nad danima. Od uranka i vrednih domaćica koji peku nestvarno lepe česnice, badnjaka koji dočekuje Spasitelja oslonjen o strehu. A jagnje Gospodnje uz iskre želja u toplini doma u selima uz Smederevac i tek po koju zidanu peć.

U selima koja neguju tradiciju iliti običaje badnjak dolazi u dom da najavi dolazak Bogomladenca a posle položajnika tek u ponekom domu upravo jagnje Gospodnje počinje obilna gozba da utoli post i radost donese nemerljivu.

Položajnik se daruje zrnom i pletenicom na kojoj drema pečena okruglica od testa da se povratkom u tor ponosi. Sve uz miris tamnjana i sveće da se o doručku pomoli za dobro zdravlje i berićet, da se umnoži stado i dece da bude po narodnoj, kupus u kacu, dete u kuću .

Foto: Canva


Iz česnice srećnik nosi nekada zlatnik a sada kovanicu istog sjaja da se novac u doticanju u dom nađe baš kod njega.

Od sela do sela u Posavini valja se početi poslom na njivi i voćnjaku te ručni radovi da sve u godini koja sledi ide od ruke .

A sve uramljeno u pozdrav Hristor se rodi, Vaistinu se rodi vascelom hristoljubivom svetu da nas u luku spasa dovede i od svakog zla zaštiti najveći među nama čije ime ponizno se priziva uz kandilo u danima koji se provode sa najbližima kao zavet onih koji nas gledaju od gore.

Hristos se rodi, Vaistinu se rodi.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa