4. januar 2024.4. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PRIČA SA NOVOGODIŠNjEG BAZARA

Izmaštani aranžmani za Božićne trpeze

Aranžmane je počela da pravi pre desetak godina, kada je otišla u penziju. Pravi ih samo za Novu godinu i Božić i prodaje samo na Bazaru. Sama osmisli sve što napravi, sama pronalazi materijale, a kovčežiće koje je osmislila ove godine su se tako dobro prodavali da je morala da pravi nove na tezgi
Novogodišnji bazar održan je poslednje sedmice prethodne godine u pešačkoj zoni Karađorđeve ulice. Tezge su krasili različiti aranžmani, ukrasi, čarape i slatkiši, a sve sa motivima Nove godine.

Jedan štand ipak se izdvojio od drugih, pre svega prirodnim materijalima koji su korišćeni za izradu novogodišnjih i božićnih aranžmana. Cipelice od jutanih džakova, figurice od platna, korpice od šišarki, ručni rad su penzionerke Milade Krstić iz Šapca, bake sedam unuka i dva praunuka.

Aranžmane je počela da pravi pre desetak godina, kada je otišla u penziju. Pravi ih samo za Novu godinu i Božić i prodaje samo na Bazaru. Sama osmisli sve što napravi, sama pronalazi materijale, a kovčežiće koje je osmislila ove godine su se tako dobro prodavali da je morala da pravi nove na tezgi.

Foto: "Glas Podrinja"


-Vidim šta sve ima na internetu, ali ne mogu da kopiram druge. Mogu samo da napravim ono što sama osmislim u svojoj glavi. Sve što napravim prethodno izmaštam i sve pravim od prirodnih materijala, samo trakice kupujem u kineskim šopovima. Šišarke sakupljam, sejem žito, šijem bundevice... Kompletan proces izrade traje jako dugo. Preko leta sakupljam šiparke, perem ih, sušim. Tražim žito, kukuruz... Praktično, tokom cele godine traju pripreme. Ne kupujem ništa gotovo. Ne bi se ni isplatilo, a ne bi bilo ni autentično, niti se to meni sviđa, kaže naše sagovornica.

Ističe da živi od penzije, a da aranžmane pravi iz zadovoljstva. Komšijama i prijateljima ih poklanja. Zadovoljna je pre svega što se ljudima veoma dopadaju aranžmani koje stvara.

-Malo se postidim kada treba da kažem cenu, ali se onda setim i koliko truda uložim u svaki aranžman, kaže Milada Krstić.

Inače, cene ovih originalnih aranžmana nisu ništa više od onih serijske proizvodnje i sumnjivog kvaliteta.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa