25. januar 2024.25. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Plivanje za Bogojavljenski krst

Dama prva do znamenja

Učesnica iz Belotića prva dodirnula Krst stigao sa Hristovog groba. Učesnici od tri do 80 plus godina. Reka hladna, vreme još hladnije uz padavine. Velika podška za učesnike od posmatrača
Svijetlana Isailović iz Mačvanskog Belotića prva je doplivala do Časnog krsta na tradicionalnom, dvadesetom, plivanju za Bogojavljenski krst u Šapcu. Ona je bila jedina predstavnica dama među više od 60 učesnika praznične manifestacije. Dužina staze je bila 33 metra, jednaka broju godina koje je Isus proveo na Zemlji. Pobednici je ovo prvo učešće. Prema podacima sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, temperatura Save kod Šapca iznosila je 4,8 stepeni.

Ponosna sam na sebe najpre zato što sam se odvažila na ovaj poduhvat, a potom i zbog toga što sam uspešno nastupila. Imala sam podršku supruga i dece. Želela sam i ranije da se prijavim, ali su me druge okolnosti sprečavale


Pobednica je učešćem ispunila davnu želju od koje je prethodnih godina morala da odustane iz objektivnih razloga. Ove je krenula odlučno bodrena najbližima, suprugom i sinom. Uz njih lako je prebrodila susnežicu i hladnu vodu.

-Ponosna sam na sebe najpre zato što sam se odvažila na ovaj poduhvat, a potom i zbog toga što sam uspešno nastupila. Imala sam podršku supruga i dece. Želela sam i ranije da se prijavim, ali su me druge okolnosti sprečavale. Sava je izuzetno hladna i utoliko je podvig svih nas veći. Svako od nas je pobednik - rekla je Svijetlana neposredno nakon nastupa.

Foto: "Glas Podrinja"


Među učesnicima najmlađi je imao svega tri godine, dok je najstariji već u devetoj deceniji života. Pavlu, najmlađem od svih, organizator je dodelio dukat za uspomenu. Krst do kojeg su plivali učesnici ove godine u Šapcu stigao je iz Jerusalima, sa Hristovog groba.

-Vreme je sve samo ne ono koje poziva na izlazak i uprkos svemu imali smo mnogo učesnika, mnogo sugrađana da ih bodre i prezadovoljni smo kompletnim događajem – naglasio je Rade Đukanović, predstavnik organizatora.

Foto: "Glas Podrinja


Plivanje za Bogojavljenski krst, koje je ove godine doživelo svoje dvadeseto izdanje, predstavlja početak manifestacione turističke sezone u Šapcu.

-Na ponos je veliki broj učesnika, na ponos je mnogo sugrađana kao podrška i na ponos Šapca je to što je jedna dama zaslužila čast da prva dopliva do Krsta koji je stigao direktno iz Jerusalima. Verujem da je ovaj praznični događaj najava dobre godine – rekao je direktor Turističke organizacije Šabac Dušan Simić.

Foto: "Glas Podrinja"


TOŠ je organizator manifestacije, uz podršku Eparhije Šabac SPC, a uz pokroviteljstvo Grada Šapca.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa