25. januar 2024.25. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Bogojavljenje u Opštini Vladimirci

Bog se mirom javi, u Provu na Savi

Deo obale Save poznatije kao Kamičak u Provu ni ledena kiša ni jak vetar nisu smetali da se par stotina žitelja Opštine Vladimirci divi hrabrima i željnima da iskažu divljenju Bogu koji se javi , Vaistinu se javi. Dvadeset i osam odvažnih, negujući tradiciju ušli su smireno u ledenu vodu, tri puta se potopili u zatalasalu Savu, a zatim celivali krst iz ruku sveštenika.

Svemu je prethodila molitva Oče naš horski izrečena od prisutnih što učesnika što posetilaca uz molitvu i horsko pojanje osnovaca škola iz Opštine Vladimirci pesama poput Marijo slavna Krst je sila i slava.

Foto: "Glas Podrinja"


Član privremenog organa Opštine Vladimirci Rade Kovačević nije krio zadovoljstvo viđenim uz želju da negovanje tradicije postane deo svakodnevnice na radost predaka. Čelnica Turističke organizacije Sandra Jovišević je bila vidno ponosna viđenim u ramu priče o potencijalu turističke ponude kao kamenčić u mozaiku.


Za sve doživljeno čestitke na besprekornu organizaciju tima koji je predvodio Srećko Paležević, vrednih seljana i suorganizatora Turističke organizacije Opštine uz prisustvo čelnika Lokalne samouprave.

Sve oči su bile uprte u Srećka Paleževića i tim koji je držao pod konac parohiji sela Provo koje će negovati Pogruženje kao istinski brend sela Prova. Sve uz pomoć Opštine Vladimirci koja je uvek tu da pritekne u pomoć.


Pravo zimsko vreme bilo je dekor Pogruženja u zdravlje i spasenje svih koji su pohodili dan kada se Bog javi vascelom svetu. Više od divljenja zavredeo je osmogodišnji Miljan Jović iz Prova, a dame je i ovaj put predstavljala Mina Milijančević mladalačkom odvažnošću.

Među 28 učesnika gosti su bili, dr Dejan Gavrilović , profesor Istorije fizičke kulture na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja – Univerziteta u Beogradu, treneri i takmičari trofejnih klubova kao što su klub „ Goran Ostojić“ iz Beograda, kik boks klub „Pan Džim“ iz Beograda ali i Marko Nenadić trener kluba „ Kangal“ iz Beograda.Organizatori iznad svega ovim putem izražavaju veliku zahvalnost gospodi Goranu Zariću i Radu Kovačeviću čelnicima lokalne samouprve koja je uvek podržavala i bila uz ovakve svečarije. Jedan bitni vizuelni detalj od samog početka održavanja ove manifestacije su primerene majice koje je svim učesnicima darovao Đorđe Terzić da se tim nevelikim gestovima pokaže poštovanje tradicije, jer i ove zime Bog se javi, Vaistinu se javi. Uz pozdrav na svakom koraku Bog se javi, Vaistinu se javi...


I ostali učesnici bili su u ramu te priče koja traje puno leto u pričama od sela do sela. A uz blagoslov protojereja stavrofora Milomira Stevanovića i jereja Milana Usačova. Dan za nezaborav uz želju da ovo Pogruženje traje na mnogaja ljeta.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa