1. februar 2024.1. feb 2024.
Foto: JKP "Stari grad"

Foto: JKP "Stari grad"

JKP „STARI GRAD“ OBEZBEDILO PET KUĆICA ZA NAPUŠTENE PSE

Sklonište u hladnim danima

Dve kućice su postavljene na Starom gradu, jedna u parku kod Sokolskog doma, jedna u Velikom parku i jedna u podnožju Letnjikovačkog brda. Ovo je prvi put da grad Šabac ovakav način pomaže napuštenim psima
JKP „Stari grad“ obezbedilo je, iz svojih sredstava, pet kućica za napuštene pse u gradu. Kućice su namenjene psima koji su već u gradu, sterilisani su, vakcinisani i čipovani i o njima brinu volonteri, a ni u kom slučaju da nesavesni vlasnici ostavljaju kraj njih svoje pse koji su im dosadili.

Dve kućice su postavljene na Starom gradu, jedna u parku kod Sokolskog doma, jedna u Velikom parku i jedna u podnožju Letnjikovačkog brda. Ovo je prvi put da grad Šabac ovakav način pomaže napuštenim psima.

Foto: JKP "Stari grad"


-Kućice su od termoizolacionog materijala, odnosno leti hlade, a zimi greju. Fiksirane su i apelujem na sugrađane da ne pokušavaju da ih otuđe ili unište. Psi se nisu na ulici našli svojom voljom, nego nebrigom vlasnika i smatramo da je humano da im olakšamo zimske dane. Postavili smo i prostirke od slame, a radnici Zoohigijene će ih održavati u narednom periodu. Kućice su postavljene u blizini lokacija gde dosta vlasnika pasa šeta svoje pse, tako da se nadamo da će i oni obratiti pažnju na njih. Takođe savetujem sve dobronamerne građane, da ne ostavljaju rezerve hrane pored kućica, da se ne bi stvarale mini deponije. Naravno, ako vide pse tu mogu ih nahraniti, dati im vode, kaže Miloš Jekić, upravnik gradskog Prihvatilišta za pse.

Plan je da se do sledeće zimske sezone nabavi još kućica koje bi bile postavljene na još različitih lokacija.

-Ovo je simboličan način da grad najavi početak rešavanja problema napuštenih pasa. Pet kućica nije značajan na broj pasa koji se nalazi na ulici, ali će biti dobar zaklon za jedan deo njih. Volonteri već vode računa o tim psima. Naravno, ovo ne treba shvatiti kao podršku izbacivanju pasa na ulicu, nego suprotno od toga. Kroz sterilizacije i edukacije u narednom periodu krećemo u borbu za odgovorno vlasništvo. Pozivamo građane da se informišu redovno, da iskoriste priliku koju će pružiti grad i sterilišu pse, kaže Vesna Teodorovići iz Udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“.

-Ovo je početak humanog rešavanja problema napuštenih pasa u gradu Šapcu. Budžetom će biti izdvojena određena suma novca za sterilizaciju, a ujedno i čipovanje i vakcinisanje, vlasničkih pasa, kaže Jekić.

Ovo je simboličan način da grad najavi početak rešavanja problema napuštenih pasa. Pet kućica nije značajan na broj pasa koji se nalazi na ulici, ali će biti dobar zaklon za jedan deo njih. Volonteri već vode računa o tim psima. Naravno, ovo ne treba shvatiti kao podršku izbacivanju pasa na ulicu, nego suprotno od toga. Kroz sterilizacije i edukacije u narednom periodu krećemo u borbu za odgovorno
vlasništvo

Kapaciteti gradskog Prihvatilišta su odavno popunjeni i u njemu se trenutno nalazi oko 170 pasa. Nesavesni vlasnici svakodnevno ostavljaju kako štence, tako i odrasle pse na ulici, tako da je sterilizacija jedini način trajnog rešenja problema. Besplatne sterilizacije u Šapcu treba da počnu od marta. „Glas Podrinja“ će i dalje pratiti sve što radi JKP „Stari grad“ i Prihvatilište u Šapcu tako da će naši čitaoci na vreme biti informisani o načinu na koji se mogu prijaviti za ovaj program.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa