Info

23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Oko 40 izlagača

Najlepša slika Mačve sa Festivala u Bogatiću

„Festival listića, meda i cveća“ na platou u centru obuhvatio je izložbu cveća, meda, proizvoda domaće i ručne radinosti
Mačvani znaju da su listići autentični kulinarski specijalitet na bazi ukusne smese napravljene od brašna sa malo masti, vode ili mleka, a sa uobičajenim dodacima kao što su so ili prašak za pecivo, a po želji malo sira ili jogurta. Oko 40 izlagača okupilo se na „Festivalu listića, meda i cveća“ u petak na platou u centru Bogatića gde su posetioci mogli da uživaju u degustaciji, ali i u izložbi cveća, meda, proizvoda domaće i ručne radinosti. Organizator manifestacije je Opšte udruženje preduzetnika zajedno sa Opštinom Bogatić.

Foto: Glas Podrinja


Foto: Glas Podrinja


Afirmacija malih proizvođača
-Ovo je pravi prolećni događaj koji je najlepša slika Mačve i Opštine Bogatić, a za koji želimo da postane tradicionalan. Nije slučajno što smo se ovde okupili u želji da promovišemo listiće, cveće i med, ali i druge proizvode iz naše Mačve. Poljoprivreda i gastoronomija su najveći potencijali Mačve. Sve to smo stavili u službu turizma u želji da na taj način privolimo ljude iz najrazličitijih krajeva Srbije i regiona da dođu kod nas i uvere se u kvalitet naših proizvoda. Samo se u Mačvi zadražala ta tradicija pripremanja listića, a upravo je tradicija ono što treba da ističemo kao našu vrednost. Ovim događajem želeli smo da afirmišemo male proizvođače i promovišemo naše proizvode i usluge. Bitno je da nađemo put do kupaca i osvojimo nova tržišta i tako izađemo iz okvira lokalnog- istakao je predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović.

Foto: Glas Podrinja


Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Milan Daničić rekao je da je zavidan broj proizvođača cveća i meda na teritoriji Mačve, a pogotovo onih koji prave specijalitet po kome je Mačva prepoznatljiva.

Proširenje tržišta
-Iako smo cveće, med i listiće stavili u prvi plan, ovo je svojevrsni sajam privrede i svih onih koji vide priliku da svoje proizvode i usluge predstave. Stavljanjem listića u prvi plan želeli smo da oživimo tradiciju, našu gastronomiju, ali i da se afirmišemo kroz nešto što je brend ovog kraja. Naše udruženje broji oko 150 članova i trudimo se da svakom damo vetar u leđa, jer svi smo upućeni jedni na druge i znamo da samo međusobna podrška garantuje uspeh. Pored naših privrednika, priliku da se predstave dajemo i privrednicima iz regiona, a cilj je svakako da se međusobno upoznamo, ostvarimo saradnju, razmenimo kontakte i proširimo tržište- naglasio je Daničić.

Foto: Glas Podrinja


Učenici Mačvanske srednje škole sa predmetnim profesorima Albertom Panićem, Vidojkom Vukomanović i Markom Žunićem podržali su manifestaciju. U okviru praktične nastave imaju kuvarstvo, a učestvuju i na takmičenjima gde ostvaruju zapažene uspehe. Izloženi su i radovi pobednika likovnog konkursa „Najlepše razglednice Mačve“ koji je organizovala Turistička organizacija Opštine Bogatić, a organizovan je i defile mažoretkinja i maskenbal.

Foto: Glas Podrinja


Rezultati likovnogkonkursa „Najlepšerazlednice Mačve“
Na likovnom konkursu „Najlepše razlednice Mačve“ Turističke organizacije opštine Bogatić žiri u sastavu: Mina Stupar, profesor praktične nastave Škole primenjenih umetnosti Šabac, Stojan Aničić Oki, nastavnik likovne kulture, Dragana Ercegovčević, koordinator školice crtanja i slikanja „Svetlost“, Aleksandar Bajunović, akademski slikar, doneo je sledeću odluku:
-Predškolskoj ustanovi „Slava Ković“ za učešće na konkursu; deca čiji radovi će biti materijal za razglednice su: Matija Ković, Emilija Milošević, Uroš Sinđelić, Stefan Ković, Hana Todorović.
-Sari Mijailović, OŠ „Janko Veselinović“ Crna Bara za prvo mesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole
-Dunji Perić, OŠ „Janko Veselinović“ Crna Bara - Sovljak za prvo mesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole
-Nataši Sretenović, „Dobrosav Radosavljević Narod“ Noćaj za drugo mesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole
-Lenki Trivković, „Dobrosav Radosavljević Narod“ Noćaj za drugo mesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole
-Sofiji Jevtić, „Vuk Karadžić“ Badovinci za treće mesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole
-Milici Mamlić, OŠ „Mika Mitrović“ Bogatić za treće mesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole
-Dijani Krstić i Anđelki Vesić, OŠ „Janko Veselinović“ Crna Bara za prvo mesto u kategoriji viših razreda osnovne škole
-Dunji Stanković, OŠ „Janko Veselinović“ Crna Bara za drugo mesto u kategoriji viših razreda osnovne škole
-Nataliji Stančetić, OŠ „Mika Mitrović“ Bogatić za treće mesto u kategoriji viših razreda osnovne škole
-Anđeli Mijatović, „Mačvanska srednja škola“ Bogatić za najbolje radove u kategoriji srednje škole
-Školici crtanja „Svetlost“ za učešće na konkursu; deca čiji radovi će biti materijal za razglednice su: Teodora Pajičić, Lana Mijić, Dimitrije Erić, Maša Gajić.
OŠ ,,Janko Veselinović” Crna Bara je dobila nagradu za najaktivnije učešće na konkursu. Nagrada podrazumeva dodatni nastavni materijal za rad sa decom koji će dodeliti Opština Bogatić.


Foto: Glas Podrinja


U kulturno- umetničkom programu učestvovali su: KUD „Šabačke mažoretkinje“, KUD „Jelica“ Crna Bara, KUD „Bisernica“ iz Dublja, KUD „Mačvanka“ iz Klenja, Predškolska ustanova „Slava Ković“ i glumac Dušan Simić.
D.D.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa