29. novembar 2012.29. nov 2012.
IZMEĐU REDOVA

NEPARTIZACIJA

Ama ljudi, stanite malo sa “Agrobankom“. Sve ćete nas po“™apsiti.
A i ima još banaka.
Za sve što se dešava kod nas kriva je ona narodna poslovica “Ko sedi u lugu i sebi ne ureže sviralu, taj je budala“. Narezaše se ovi svirala i sviralica, ostalo je sad samo da narod igra.
Pa nije ni čudo što nam je u poljoprivredi ovakvo s(r)tanje. Sad su otkrivene neke mutljavine u toj oblasti u koje su umešani mnogi viđeni, pa čak i bivši ministar poljoprivrede. Kod nas pare mnogo smrde.
Neki ljudi su žestoko očerupali državu, a samim tim i pošteni narod, tako što su muvali sa veštačkim đubrivima ili, kako se to narodski kaže, đubretom. I kako sad nazvati te tipove nego, đubrad.
Kod nas bi budući visoki funkcioner morao pre nego što zasedne na kojekakvu funkciju, prvo da odleži neko vreme u apsu, ne bi li mu to bio nauk za ono što će posle raditi.
I zašto naši mediji imaju različit pristup ovoj problematici. Jedni objavljuju da je ta i ta osoba uhapšena, drugi kažu da je isti taj tip priveden. U ta dva čina ima i te kakve razlike, doduše, ni jedan nije bezazlen.
Kada je pre nekoliko godina renoviran onaj Specijalni sud, skoro svi po Srbiji su se bunili zbog velikog trošenja para na toj apsani. E sad vidimo da to i nije baš promašena investicija.
Ovi naši ponovo pričaju o onoj čuvenoj departizaciji, kao da će uskoro novi izbori. A narodu još uvek nije jasno šta ta nepartizacija podrazumeva. Verovatno je to ono kada neki lik, koji treba da bude nasađen na neku visoku funkciju, nema svoju partiju, ali partija ima njega. Pa uostalom, kad su u ovom podneblju nepartijci bili podobni, čak se i govorilo da ko nije drug član taj praktično i ne postoji.
Odlukom Vlade partijski funkcioneri više neće moći da budu direktori javnih preduzeća. Pa ko će onda biti.
Bivši premijer osuđen na deset godina zatvora. Hrvatski. Naravno. Kod nas toga nema.
A pre nekoliko dana srpski predsdnik zamolio akademike, kao naše najumnije ljude, da mu pomognu oko rešavanja kosovskog problema. A oni, desili se, kao, iznenađeni, radije bi da se ne mešaju u tuđe poslove svoje države. Samo da ih niko ne dira iz zimskog sna.
Nekada se na ovaj dan klicalo “Živeo 29. novembar“. A sad, niti se kliče, niti smo sigurni da smo živi.
E ono nekada povodom tog praznika se nije radilo nekoliko dana, pa je visoko opredeljeni i rangirani deo ovog naroda, uz poklič “Živeo...“, odlazio u egzotične krajeve. A oni drugi, skoro isto opredeljeni, ali sa manjim laktovima, e oni su te dane koristili da se okupe, proslave pa i da organizuju svinjokolj. I tako su ovi drugi, uz čvarke i rakiju mučenicu, isto klicali “Živeo...“! Svi živeli, kako tako.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa