25. april 2013.25. apr 2013.
INDIJA

BORBA ZA NEZAVISNOST

Indija je zemlja stare civilizacije. Istorija se na ovom potkontinentu računa na milenijume. Njeni najstariji narodi su Dravidi. Oko 2000. pre nove ere sa severa, tačnije sa obala Kaspijskog jezera, došli su Arijevici ““ i mada su međusobne borbe trajale oko 1000 godina završene su porazom Dravida i njihovim povlačenjem na jug. Sever zemlje osvajaju Moguli, sa čuvenim carem Akbarom (15-16. vek). Počekom 18-og veka mogulsko carstvo se raspada ostavljajući iza sebe osoben stil i specifičnu arhitekturu.
Kad je reč o Evropljanima, prvo su došli Portugalci. Vasko de Gama 1498. otkriva pomorski put za Indiju na čijoj obali osnivaju kolonije. Organizuju čuvene karavanske puteve svile i monopolišu trgovinu začinima. U 17-om veku potiskuju ih Francuzi i Englezi. U borbi za primat istovremeno započinje i borba između ove dve evropske sile poznatija kao karnataka ratovi.
U toku sedmogodišnjeg obračuna prevlast dobija Engleska tako da najveći deo Indije prelazi u ruke engleske imperije. Kraljica Viktorija, 1878. postaje carica Indije. Istovremeno se u zemlji javlja snažan nacionalni pokret protiv kolonijalne vlasti.
Borba za nezavisnost u kojoj se ističe markantna istorijska figura Mahatme Gandija trajaće sve do konačne nezavisnosti Indije 1947. godine Engleska Imperija pristaje na povlačenje pod uslovom da muslimanski narodi koji žive na indijskom tlu dobijaju svoj dominion. Tako je nastao Pakistan.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa