28. januar 2010.28. jan 2010.
SINGAPUR (3)

ALIBABA I MALA INDIJA

SA PUTA PO AZIJI
Za razliku od Kineske - u Arapskoj četvrti je ostalo sve nedirnuto; od Sultanove džamije do starih kuća sa visoko podignutim kapijama koje ljubomorno čuvaju privatnost svojih stanara. Najveći broj menjačnica nalazi se baš u ovom kraju.
“Dojč mark ““ kaput! Ameriken dolar gud!“, izgovara nam nehajno brkati “Alibaba“ obučen u dugačku galabiju.
A najviše šarma i atmosfere pravog Istoka poseduje četvrt koju nazivaju - Litl Indija.
Kad obiđete hram Sri Mariaman, (koji predstavlja žestok kontrast kineskom okruženju) ““ i uđete u Serangon Roud - istog časa će vas dočekati opojni i egzotični mirisi. Ispred minijaturnih radnji su gomilice naslaganog lišća betela, džakovi žutog, šafrana, na “tone“ karija u smeđem prahu, ružičaste breskvine grančice za pečenje “tanduri-čiken“ ““ tu su svilene marame i svetlucavi sari, majušni Hindu hram, omiljeni porodični bog Ganeš sa slonovskim telom, nasmejane prodavačice sa tufnom na čelu i ““ Mustafa, vlasnik istoimene singapurske radnje. Kažu, toliko je poznat da je dovoljno - ako bilo kom taksisti u bilo kom delu grada - izgovorite njegovo ime bez problema će vas odvesti pravo u Litl Indiju.
“U tu radnju nikad ne bih zavirila“, negodujući kaže gospođa Marija.
“A ja, ni jednom nisam propustio da je posetim!“, oponira gospodin joj g-din Mićić i dodaje: “Mustafa je jedinstven! Ima sve - od indijskog oraščića do rezbarenog nameštaja. Pogađanja nema, cene su fiksne, roba kvalitetna i šta bih poželeo više?!“

Pred Novu godinu

Izlazak uveče u strogi centar Singapura je izuzetan doživljaj.
Ulice i bulevari oko najpoznatije Orčard Roud, “plamte“ od blistavih svetiljki, čak i krošnje stoletnih stabala drvoreda - prelivaju se u svim duginim bojama. Sa poleglih grana spuštaju se dugački srebrni zvončići i na svaki drhtaj povetarca zatrepere čarobnim zvucima. Ispred ekskluzivnog hotela “Merien“ stoje dva livrejisana portira, na sebi imaju tamna odela “posuta“ fluorescentnim pahuljicama. I pored tropske klime Singapurci su izgled svog grada podredili zapadnjacima i od njega napravili pravu “zimsku idilu“.
Na svakom koraku su raskošno okićene jelke, u blještavim izlozima - pored lepeza, vaza, i kimona od svile, smeši se dobroćudno lice Deda Mraza. Hol hotela “Mandarin“ ukrašavaju prave saonice upregnute belim irvasima“¦
Užurbani prodavci velelepnih robnih kuća, ti ljupki, kosooki, uvek nasmešeni budisti obučeni u plave uniforme na glavi nose ““ crveno bele kapice sa kićankom! Pločnicima kruže rikša-bicikli okićeni jelovim grančicama. Sve za turizam ““ jer na hiljade hrišćana iz bezbroj zemalja Evrope, Amerike, i drugih strana sveta, “grunulo“ je u Singapur da na +30C. dočeka Novu godinu! Domaćini su ih, zaista, spremno dočekali.
U jutro puno vlage prolazimo duž singapurske reke i obilazimo znamenitosti grada. Muzej navigacije, Opštinu, Vrhovni sud, belu gotsku katedralu, i “Kineski štapić“ ““ spomenik posvećen singapurskim žrtvama u Drugom svetskom ratu.
(nastaviće se)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa