11. jul 2013.11. jul 2013.
SVESTRANA I USPEŠNA

VERICI NOVO PRIZNANjE

Nagrade na učeničkim takmičenjima, priznanja za amaterske filmove, članstva u ekološkim organizacijama i volonterski rad izdvajaju petnaestogodišnju Vericu Đapanović od njenih vršnjaka. Kaže da i pored brojnih obaveza ima vremena i za druženje, a porodicu ističe kao najveću podršku
Petnaestogodišnja Verica Đapanović nedavno je osvojila drugo mesto na Republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja. Pre dve godine sa istog takmičenja u Šabac je donela prvu nagradu.
-Pre dve godine osvojila sam prvu nagradu sa 97 od mogućih 100 bodova. Ove godine imala sam 98 bodova, međutim konkurencija je bila jača pa mi je to bilo dovoljno za drugo mesto. Ipak, nisam razočarana. Naprotiv. Samim tim što sam se našla tamo osećala sam se kao pobednik, kaže Verica.
Takmičenje je održanu u Aranđelovcu. Učestvovalo je preko 70 učenika, a mladoj Šapčanki prva nagrada izmakla je zbog nedostatka u dokumentaciji, a ne u radu.
Tema je bila „Zaštita na radu“. Iako je mogla da izabere i nešto drugo Verica se opredelila da iz svog ugla prikaže zaštitu na radu u bolnici. Ističe da se tek kasnije ispostavilo da je donela dobru odluku jer je u međuvremenu bakterija klostridija odnela nekoliko života.
-Odlučila sam da odem u šabačku bolnicu i iz svog ugla vidim kako se obavlja zaštita od epidemija, pandemija, međusobna zaštita pacijenata od lekara i lekara od pacijenata pri međusobnom kontaktu. Molba mi je odobrena i čak smo u operacionoj sali snimili nekoliko kadrova rutinske operacije slepog creva. Na infektivnom odeljenju sam razgovarala sa načelnikom Branislavom Jankovićem, a u operacionom bloku na hirurgiji sa glavnom sestrom Slobodankom Savić. Nisam se bazirala na razgovor sa vršnjacima, jer je film snimljen kao dokumentarni, objašnjava Verica.
Posebnu zahvalnost izražava svom mentoru Brani Stojisavljeviću, snimatelju RTS koji joj je pomagao oko montiranja filma, i novinarki RTV Šabac Ivani Jelić koja joj je bila lektor. Isitiče da su bili uz nju sve vreme, a da joj je savetima i podrškom pomagao i nastavnik Darko Vučićević.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa