JESEN U POCERINI
KRENULA VESELA MAŠINA
Dobar rod šljive uticaće i na kvalitet rakije. Žika Nedeljković iz Radovašnice već godinama pravi rakije koje se čuvaju i za svečane prilike
Kada dođe jesen Pocerinom se viju dimovi iz pojedinih domaćinstava i razleže prepoznatljivi miris prerade šljive u rakiju koja sobom nosi i aromu podneblja. Tako je i ove godine, šljiva je dobro rodila, negde čak i prerodila, pa su se grane savijale od rodne miline. Vredni voćari, koji po običaju skupljaju svaki vredan plod, i ovog puta su se potrudili da prikupe i prerade sve što će biti dragoceno u dugim zimskim danima. Uz džemove, sokove, kompote i ostale proizvode za koje se koristi, velike količine šljive opredeljuju se i za preradu u rakiju. Taj čudni napitak, nekada prijatan a nekada koban, nekome drag a nekome gorak, ne umeju baš svi voćari da podese da bi odgovarao probirljivim ukusima. U skoro svakom kraju ovog dela Srbije postoje ljudi priznati kao vrsni majstori za pečenje rakije. Od vajkada narod ih zove kazandžije iako njihov posao uz rakijski kazan traje mesec do dva a svi ostali dani posvećeni su ostalim poljopivrednim radovima.
Takav je i ugledni domaćin Žika Nedeljković iz Radovašnice. Kad jesen dođe Žika svojim kazanom okadi Pocerinu ali najviše pažnje posveti svom domaćinstvu u kome se uvek poštovao rad i gde je putnik namernik prijatno dočekan i uz ostale đakonije ponuđen rakijom kakva malo gde može da se nađe. Kaže da je ove godine, uz izuzetno dobar rod šljiva doživela i neku vrstu toplotnog udara pa je time i malo gubila na kvalitetu, ali poštovanjem pravila za prikupljanje šljive u kominu, negovanjem komine i načinom pečenja, sve može da se nadomesti.
Takav je i ugledni domaćin Žika Nedeljković iz Radovašnice. Kad jesen dođe Žika svojim kazanom okadi Pocerinu ali najviše pažnje posveti svom domaćinstvu u kome se uvek poštovao rad i gde je putnik namernik prijatno dočekan i uz ostale đakonije ponuđen rakijom kakva malo gde može da se nađe. Kaže da je ove godine, uz izuzetno dobar rod šljiva doživela i neku vrstu toplotnog udara pa je time i malo gubila na kvalitetu, ali poštovanjem pravila za prikupljanje šljive u kominu, negovanjem komine i načinom pečenja, sve može da se nadomesti.
Najnoviji broj
30. april 2025.