28. novembar 2013.28. nov 2013.
PREDSTAVLjENA BIBLIOGRAFIJA

NjEGOŠ I POZORIŠTE

U Šabačkom pozorištu je, proteklog petka, predstavljena knjiga “Njegoš i pozorište - Prilog bibliografiji (1884 ““ 2011). Ova bibliografija koju je potpisao Dobrilo Aranitović, izašla je prošle godine u izdanju Šabačkog pozorišta i IK “Altera“. Govorili su Alojz Ujes, redovni profesor FDU i autor predgovora ove knjige i akademik prof. dr Radomir Ivanović
Autor se prvi dosetio da mi ponudi materijal koji je izuzetno dragocen, zato što ovi podaci o postavljanju Njegoševog dela na scenu, na prostorima Balkana i Evrope, nisu nigde postojali. Jovan Ćirilov je rekao da je ovo jedna od najznačajnijih knjiga koje je on u poslednje vreme video. Bez obzira na mnogobrojne probleme koje smo imali, knjiga je započela svoj život. Interesantno je da su štampanje ove bibliografije podjednako pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije i Republike Crne Gore, rekao je Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta.
Ova bibliografija, prema rečima autora “ nije imala za cilj da da iscrpan popis svih dosadašnjih pokušaja postavljanja Njegoševih dela na scenu, jer je to posao istorije pozorišta“ i da je ovo samo isečak iz njegovog višedecenijskog traganja za Njegošem i građom o njemu, koja do sada broji preko 20.000 bibliografskih jedinica.
- Dobrilo Aranitović, jedan od najboljih, ako ne i najbolji bibliograf na prostorima bivše Jugoslavije, obradovao nas je ovom izuzetnom bibliografijom, koja je jedan od najlepših darova našoj kulturi ove godine, u kojoj proslavljamo 200 godina od Njegoševog rođenja. Sa više od devet stotina jedinica, ova bibliografija nam omogućava da sagledamo smisao i značaj Njegoševih dramskih dela, posebno “Gorskog vijenca“, koji je u poslednjih 50 godina preveden na veliki broj jezika, istakao je profesor Alojz Ujes i dodao da je “ovo delo izvedeno još za života Njegoševa, 1851. godine u Risnu, u kući bogatih Ćatovića, ali, u tajnosti“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa