Инфо

8. јануар 2021.8. јан 2021.
Фото сајт ПКС

Фото сајт ПКС

ПКС: Онлајн пријава послодаваца за дуално образовање до краја јануара

Послодавци у Србији који желе да се укључе у систем дуалног образовања до краја јануара могу да поднесу онлајн пријаву преко веб портала Привредне коморе Србије (ПКС), саопштено је данас.
Из ПКС су поручили да је процес пријављивања потпуно дигитализован и поједностављен тако да у три корака сви заинтересовани могу направити профил и поднети пријаву.

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић позвала је послодавце да се укључе у дуални систем образовања и да заједно са ПКС креирају образовне моделе у складу са потребама привреде за кадровима и тржишта рада.

Она је додала да ће ПКС од 11. до 19. јануара организовати онлајн секторске састанке са представницима компанија на којима ће бити детаљно представљена процедура укључивања у дуално образовање, права, обавезе и одговорности послодаваца и разматрана сва важна питања за овај вид школовања младих.

"До сада је више од 4.000 ученика у Србији завршило школовање по дуалном моделу образовања и око 70 одсто је нашло посао управо у компанијама у којима су учили кроз рад или у оквиру струке, док је око 30 одсто наставило даље школовање", казала је Ковачевић.

Она је навела да у текућој 2020/2021. школској години око 6.900 средњошколаца учење кроз рад реализује у скоро 900 компанија, за један од 47 образовних профила, а најтраженији су из машинске и електроиндустрије, као и они из области угоститељства, туризма и трговине.

Према њеним речима на иницијативу привреде, од следеће 2021/2022. школске године уводе се и нови профили као што су техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, трговински техничар, столар и техничар штампе.

У саопштењу ПКС се наводи да ће коначну одлуку о одобреним одељењима по дуалном моделу образовања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донети објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем марта 2021. године.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa