Инфо

13. мај 2022.13. мај 2022.
Бета

Бета

У Србији за 37 година регистрована 4.371 особа инфицирана ХИВ-ом

У Србији је од 1984. године до краја 2021. регистрована 4.371 особа инфицирана ХИВ-ом, од којих је 2.119 оболело од АИДС-а, док је 1.327 умрло, речено је данас на конференцији за новинаре поводом Међународног дана сећања на жртве преминуле од ХИВ-а.

Током претходне године у Србији су новооткривене 172 особе инфициране ХИВ-ом, 49 особа је новооболело, а 14 умрло од АИДС-а.

Највећи број умрлих је међу особама узраста од 30 до 49 година, од којих су већина мушкарци.

"Основни циљ стратегије и акциног плана који је донет 2018. године јесте да се ради у области превенције, лечења, људских права и смањењу стигма и дискриминације. Ове године у плану је усвајање новог акционог плана који ће важити 2022-2025. године", рекла је помоћница министра за здравље Јелена Јанковић.

Она је истакла да је, заједно са удружењима грађана, уз подску Министарства здравља и фонда који подржава све активности земаља у борби притив ХИВ-а, број превентивних услуга у 2021. години повећан за 30 одсто у односу на 2020. годину.

Труднице инфициране ХИВ-ом, како је данас речено, имају могућност да правовременим укључивањем у свеобухватни програм превенције преноса вируса са мајке на дете у потпуности спрече преношење ХИВ-а на дете.

Од 2005. године до данас уз помоћ овог програма рођено је више од 40 деце коју нису инфицирале ХИВ позитивне мајке.

Епидемиолог Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић-Батут" Данијела Симић рекла је да су у 2021. години новооткиривене 172 особе инфициране ХИВ-ом, оболелих је било 49, а 14 је умрло од АИДС-а.

"Циљ је да се што већи број људи тестира како би се дијагностиковало што више инфицираних, да би превенирали нове инфекције и да би редуковали умирање од АИДС-а", рекла је Симић.

Према проценама програма Уједињених нација за ХИВ, крајем 2021. године у Србији је било 3.600 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих шестина није знала да је инфицирана.

Од 1997. године високо активна антиретровирусна терапија (ХААРТ) је бесплатна и доступна у Србији, а сви трошкови лечења иду на терет Републичког фонда за здравствено осигурање.

Лечење особа инфицираних ХИВ-ом у Србији се спроводи у складу са препорукама Европског удружења клиничара који се баве АИДС-ом и Светске здравствене организације.

Једини начин да се ХИВ открије јесте да се особа тестира, јер инфекција вирусом може трајати дуго без симптома.

Тестирање на ХИВ у Србији је бесплатно, добровољно и анонимно, без лекарског упута у сваком институту или Заводу за јавно здравље као и у Заводу за заштиту студената у Београду.

У последњој деценији у Србији су на листу лекова за превенцију ХИВ-а стављена четири лека.
Фото
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa