Инфо

18. јул 2018.18. јул 2018.

Вучић: Сложени и компликовани разговори

Председник Србије Александар Вучић данашњи наставак разговора у Бриселу са представницима приштинских власти назвао је веома сложеним и компликованим и додао да су Албанци покушали да за себе добију све, док је српска страна тежила постизању компромиса.
"Постоје две ствари око којих смо се сложили, а то је да разговоре наставимо и да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења, као и да чувамо мир и стабилност у односима измедју Београда и Приштине", рекао је Вучић новинарима након састанку у Бриселу.
Сумирајући садржај састанка "у једној реченици", Вучић је рекао да су Албанци и косовски председник Хашим Тачи желели да добију све за Албанце са Косова док је званични Београд желео да постигне компромисно решење у којем ниједна страна не би била унижена и у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени.
"Веома је важно да разговарамо и чувамо мир, да решавамо проблеме да у будућности не би било сукоба као раније", рекао је Вучић.
На питање страног новинара да ли је Београд спреман да прихвати независност Косова, Вучић је упитао а шта би онда ту био компромис.
"То не функционише тако. Морамо да седнемо заједно да покушамо да постигнемо компромис око много важних питања", рекао је Вучић и додао да тек ако обе стране не буду могле да кажу да су потпуно задовољне моћи ће да се каже да је компромис постигнут.
Он је додао да сукоб на Косову, на различите начине, постоји бар 150 година, али да то не значи да било ко има право да прекине разговоре и остави емоцијама и страстима да решавају то питање.
"На то немамо право. Зато смо рекли да ћемо, када разговори буду заказани, доћи и у доброј вери покушати да додјемо до решења. А да ли ћемо доћи, то ћемо да видимо", рекао је Вучић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa