4. мај 2025.4. мај 2025.

Чоко Моко торта
Богата чоколадна торта са глазуром и лаганим кремом – идеална за прославе и недељни ручак
Торта која осваја на први залогај: Чоко Моко
Ако сте љубитељ интензивног чоколадног укуса са дашком елеганције, торта Чоко Моко је прави избор за вас. Ова посластица комбинује сочне корице од какаа, кремасту фил масу са благом аромом кафе и неодољиву чоколадну глазуру, а шлаг у розе тоновима даје јој и естетски ефекат који осваја на први поглед.
Састојци
За кору (3 пута пећи):
4 јајета
200 г шећера
200 мл млека
100 мл уља
2 кашике какаа
200 г брашна
1 кесица прашка за пециво
За фил:
1 л млека
6 кашика шећера
3 пудинга од ваниле
200 г маргарина или маслаца
100 г прах шећера
100 г чоколаде за кување
1 кашичица инстант кафе (опционо – за “моко” ефекат)
За глазуру:
200 г чоколаде за кување
100 мл слатке павлаке
За декорацију:
Умућен шлаг у розе боји (биљни шлаг или класичан са додатком прехрамбене боје)
Припрема
Коре:
Умутите јаја са шећером док не постану пенаста. Додајте млеко, уље, какао, брашно и прашак за пециво.
Смесу поделите на три једнака дела и пеците сваку кору посебно у калупу пречника 24 цм, на 180°Ц око 15 минута.
Коре оставите да се потпуно охладе.
Фил:
Пудинг размутите у мало млека, а остатак млека ставите са шећером да проври. Скувајте пудинг и охладите га.
Умутите маргарин са прах шећером и сједините са охлађеним пудингом.
Додајте отопљену чоколаду и по жељи кашичицу кафе за дискретан “моко” тон.
Слагање:
На тацну ставите једну кору, премажите филом, па поновите редослед док не утрошите сав материјал.
Оставите торту да се стегне у фрижидеру неколико сати, идеално преко ноћи.
Глазура и декорација:
Загрејте павлаку до кључања, склоните са ватре и додајте изломљену чоколаду. Мешајте док се не добије глатка маса.
Прелијте торту глазуром и украсите розе шлаг розетнама по жељи.
Савети:
Торта је још лепша ако се остави да “одлежи” дан-два – укуси се прожму и постане још сочнија.
Уместо маргарина, можете користити маслац за богатији укус.
Розе шлаг можете направити додавањем мало екстракта малине или прехрамбене боје.
Уживајте у сваком залогају – јер Чоко Моко торта није само десерт, већ искуство.
Састојци
За кору (3 пута пећи):
4 јајета
200 г шећера
200 мл млека
100 мл уља
2 кашике какаа
200 г брашна
1 кесица прашка за пециво
За фил:
1 л млека
6 кашика шећера
3 пудинга од ваниле
200 г маргарина или маслаца
100 г прах шећера
100 г чоколаде за кување
1 кашичица инстант кафе (опционо – за “моко” ефекат)
За глазуру:
200 г чоколаде за кување
100 мл слатке павлаке
За декорацију:
Умућен шлаг у розе боји (биљни шлаг или класичан са додатком прехрамбене боје)
Припрема
Коре:
Умутите јаја са шећером док не постану пенаста. Додајте млеко, уље, какао, брашно и прашак за пециво.
Смесу поделите на три једнака дела и пеците сваку кору посебно у калупу пречника 24 цм, на 180°Ц око 15 минута.
Коре оставите да се потпуно охладе.
Фил:
Пудинг размутите у мало млека, а остатак млека ставите са шећером да проври. Скувајте пудинг и охладите га.
Умутите маргарин са прах шећером и сједините са охлађеним пудингом.
Додајте отопљену чоколаду и по жељи кашичицу кафе за дискретан “моко” тон.
Слагање:
На тацну ставите једну кору, премажите филом, па поновите редослед док не утрошите сав материјал.
Оставите торту да се стегне у фрижидеру неколико сати, идеално преко ноћи.
Глазура и декорација:
Загрејте павлаку до кључања, склоните са ватре и додајте изломљену чоколаду. Мешајте док се не добије глатка маса.
Прелијте торту глазуром и украсите розе шлаг розетнама по жељи.
Савети:
Торта је још лепша ако се остави да “одлежи” дан-два – укуси се прожму и постане још сочнија.
Уместо маргарина, можете користити маслац за богатији укус.
Розе шлаг можете направити додавањем мало екстракта малине или прехрамбене боје.
Уживајте у сваком залогају – јер Чоко Моко торта није само десерт, већ искуство.
Редакција Глас Подриња
Актуелно
Најновији број
30. април 2025.