Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
Све више деце болује од дијабетеса

Све више деце болује од дијабетеса


Све је више деце у Србији која болују од дијабетеса, а алармантни су подаци да је свако треће дете гојазно, што је ризик за оболевање, упозорили су данас стручњаци.
На скупу у Београду који је компанија Делез Србија организовала у сусрет Светском дану дијабетеса који се обележава 14. новембра, указано је да су у превенцији гојазности и њених последица најважнији правилан избор намирница, конзумирање воћа и поврћа и редовна физичка активност.
Ендокринолог из Клиничког цента Србије Весна Димитријевић Срећковић је казала да је стомачну гојазност главна карактеристика преметаболичког и метаболичног синдрома који повећава ризик за настанак дијабетеса, али и других болести.
Навела је да су њена истраживања потврдила присуство метаболичког синдрома код 37 одсто гојазне деце и омладине, док је преосталих 63 одсто имало преметаболички синдром, односно само повећан обим струка или повећан обим струка и још један фактор ризика, најчешће низак ХДЛ холестерол.
Истакла је да су благовремена реакција и превентива узузетно важни, здрава медитеранска исхрана и физичка активност која подразумева најмање сат времена брзог хода.
Професор физичке културе Владимир Копривица је рекао да се деца у 21. веку мање крећу, за шта су пре свега одговорни родитељи који треба да од најранијег узраста подстичу децу да буду физички активна.
У Србији има око 700.000 људи који болују од дијабетеса, а 50 одсто њих су деца.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa