Инфо

27. март 2019.27. мар 2019.
Триван: Претворићемо се у гробље аутомобила

Триван: Претворићемо се у гробље аутомобила

(Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да је у Србији више од половине возила старије од 10 година и да ће се држава претворити у европско гробље аутомобила ако се настави увоз таквих возила.
Како је пренело ресорно министарство, Триван је на Сајму аутомобила у Београду рекао да према процени Светске здравствене организације у Србији годишње умре 6.500 људи од последица загађења ваздуха и да је у достизању европских еколошких стандарда најважније да се смањи загађење животне средине.
Триван је казао да Србија има природне ресурсе који јој омогућавају да се одржи и опстане у налету климатских промена које су планетарне и готово незаустављиве, а да ли ће то тако и бити зависи од свих.
"Ваздух је примаран за здравље људи и животну средину, без кисеоника не можемо, а један од највећих загађивача је саобраћај, велика емисија штетних гасова из старих аутомобила којих је превише у нашој земљи. Истрајаћемо у иницијативи да се у Србији од наредне године забрани увоз половних аутомобила са евро 3 мотором, ако не и евро 4 и да се створе услови и олакшице како би се повећала употреба елекричних и хибридних возила", изјавио је Триван.
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић рекао је да се у Србији годишње испусти у ваздух 150.000 тона загађујућих материја као последица сагоревања фосилних горива у возилима.
Он је додао да је аутомобилизам изменио цивилизацију, а да је сада време да екологија измени аутомобилизам.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa