Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
Држава одустала од дивиденде Телекома, мале акционаре нико није питао

Држава одустала од дивиденде Телекома, мале акционаре нико није питао

Држава Србија као власник 58 одсто националног оператора Телеком и 4.860.000 малих акционара неће добити свој део колача од оствареног профита у прошлој години након успешног пословања, како тврде у тој компанији, јер је Скупштина акционара потврдила да се добит не дели пошто ће следеће две године "бити године великих инвестиција".

У тој компанији су за Бету рекли да ће те инвестиције позиционирати Телеком на месту лидера у региону, а уложено је у куповину неколико кабловских оператора, 195 милиона евра у Коперникус, 108 милиона евра у Радијус вектор, 12,5 милиона евра у Авком а купљено је још неколико мањих оператора.

Дуг Телекома је због тих куповина удвостручен и износи преко 700 милиона евра због чега се у јавности све чешће чују критике да се то јавно предузеће непотребно задужује како би куповало медије и кабловскје операторе.

Након тих инвестиција Влада Србије која заступа државу, донела је одлуку да се одрекне дивиденде, а јуче је то и потврдјено на Скупштини акционара. Када се држава одрекне дивиденде која пуни буџет, тада ни мали акционари не могу да их добију.

Главни и одговорни уредник НИН-а Милан Ћулибрк рекао је за Бету да ће следеће године, када буду познати финансијски резултати, бити јасно колико ће купљене компаније допринети расту профита Телекома и да ли су плаћене више него што вреде.

"Није спорно да је Телеком морао да се шири на кабловски интернет јер је то начин да се одупре конкуренцији и опстане на тржишту, то није лоша стратегија, али је занимљива и упитна операција како је то изведено јер је бивши власник Коперникуса Срдјан Миловановић, новцем од те продаје купио две телевизије (Прву, О2) са националном фреквенцијом, а његов брат је главни повереник Српске напредне странке у Нишу", рекао је Ћулибрк.

У Телекому кажу да је "логично да се у том периоду профит инвестира у развој, јер се тиме повећава вредност компаније и акција", и наводе да је 2018. била још једна успешна година јер је приход порастао за један одсто захваљујући расту прихода од постпејда, мултимедија услуга и интернета.

Прошле године је укупна нето добит износила 10,2 милијарде динара и мања је 4,3 милијарди у односу на 2017. годину због програма добровољног одласка радника и то је повећало трошак за 2,8 милијарде динара, а на пад прихода су утицале и курсне разлике од 1,7 милијарди динара.

Ћулибрк, међутим, каже да постоји сумња да је Телеком куповину оператора обавио са благословом државе која је до сада захтевала да се уплате дивиденде у буџет упркос захтевима Фискалног савета и еконмиста да већи део тог новца треба уложити у развој компаније.

"Држава се сада преко ноћи одрекла дивиденди, а нико није нашао за сходно да о томе пита 4,8 милиона акционара па је тако показала и свој однос према приватном власништву", рекао је Ћулибрк. Додао је да акционари дивиденде неће добити ни 2020. и 2021. године.

Ћулибрк је истакао да би цела трансакција била мање спорна да је Телеком питао и мале акционаре да ли би се одрекли својих дивиденди због инвестиција у развој те компаније.

"Можда би акционари пристали да се одрекну тог новца, али сам сигуран да нико од њих не би, осим чланова Српске напредне странке, пристао да се Коперникус купи за скоро 200 милиона евра", рекао је Ћулибрк.

У Телекому кажу да је због кредитног задужења поводом куповине тих оператора нето дуг је порастао на 30,4 одсто али да је Телеком и даље међу најмање задуженим телекомуникационим компанијама на свету.

"Све телекомуникационе компаније се налазе пред великим инвестиционим циклусима улагања у аквизиције, изградњу оптичке и 5Г мреже", кажу у тој компанији.

На питање како то да се Телеком модернизује, а грађани на домак Београда који су својевремено имали фиксне телефоне од пре месец дана добијају лошију услугу јер су уместо апарата за фиксни телефон добили мобилни апарат лошег квалитета који функционише као фиксни али се веза тешко успоставља, у Телекому кажу да је истекла лиценца за ЦДМА фреквенцију која је до сада коришћена.
У тој компанији, међутим, нису имали одговор зашто сада грађани по истим ценама имају лошију услугу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa