Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
Европа је приоритет
Коментар градоначелника Шапца на изјаву
заменика помоћника државног секретара САД

Европа је приоритет

Заменик помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји учествовао је на Српском економском самиту у Београду. Том приликом он је поручио да „Србија не може да седи на две столице“.
-Важно је да земља начини стратешки избор, да то буде део званичне политике, као што је то урадила Хрватска када је чланство у ЕУ ставила изнад свега, или Црна Гора по питању НАТО. Поруке балансирања нису јасне поруке. Битно је да држава не балансира између две стране, рекао је Хојт Ли.
На ову изјаву реаговао је Минстар одбране Александар Вулин и назвао је „најтежим јавним и врло недипломатским притиском на Србију“.
-Не знам каква ће бити позиција и одговор председника Вучића, али сам сигуран да ће умети да се избори са притисцима као што је умео и увек до сада. Ово није изјава човека који поштује Србију, који поштује нашу политику, који поштује наше право да одлучујемо, рекао је Александар Вулин.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић сматра да је амерички званичник у праву, те да изјава министра Вулина може нанети озбиљну штету Србији.
-Изјава високог званичника Стејт департмента Хојт Брајан Јија да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу, а не да балансирају између две стране, је искрена и добронамерна. Оцене да је реч о најтежем јавном и врло недипломатском притиску на Србију озбиљно угрожавају будућност Србије. Стратешко опредељење Србије је чланство у Европској унији и око тога нема компромиса. Јасно је да више нема балансирања и покушаја седења на две столице, оценио је Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и градоначелник Шапца.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa