Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
Вредност и цена слободе
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Вредност и цена слободе

Протекле седмице, у порти Шабачке цркве обележен је Дан ослобођења Шапца у Првом светском рату. Догађају је у име Града присуствовао и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који је положио венац на Споменик жртвама у ратовима у периоду од 1914. до 1918. године.
-Са поносом смо обележили 99 година од како је наш град ослобођен у великом рату. Сви знамо да је Шабац у рату био разрушен и да је доста пострадао. Од Малог Париза постали смо српски Верден. Наше становништво се преполовило, можемо рећи да су зверски убијани, а од 14.000 људи, преживело је 7.000. Ми данас морамо да живимо поносни на чињеницу да су ти људи имали свест о вредности и цени слободе. Треба да будемо поносни на то што смо данас слободни и управо захваљујући тој слободи бијемо неке друге битке на другачији начин, пре свега знањем – истакао је овом приликом председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
Подсећања ради, првог дана Првог светског рата, 12.08.1914. године, Шабац се нашао на удару Аустроугарске војске. У року од 12 дана, док је вођена борба на Церу, Шабац и ближа околина су доживели до тада нечувена и невиђена зверства.
-Свака кућа у Шапцу, била је опљачкана, запаљена и порушена. Жена, деца и старци били су похапшени од стране Аустроугарских војника који су их затварали у веће објекте. Сто педесет шапчана било је затворено у храму у Шабачкој цркви, без хране, воде и могућности да изађу напоље. Након седам дана су их извели из цркве и управо на месту где се данас налази споменик, а тада ископана јама су их стрељали – објашњава историчарка Светланка Милутиновић.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa