Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
Шабац на Конференцији “Уједињени у разликама” у Фиренци

Унија градова је могућа

У Фиренци је средином недеље одржана дводневна Конференција “Уједињении у разликама” (Унитy ин диверситy), на којој град Шабац представљали Немања Пајић, председник Скупштине града и Бојана Младеновић, начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Шапца. Основна порука овог скупа била је “Уколико још није могућа унија нација, верујемо да унија градова јесте”, (“Иф тхе унитy оф Натионс ис нот yет поссибле, ње белиеве тхе унитy оф Цитиес ис.”), која је инспирисана делом некадашњег градоначелника овог места Ђорђа Ла Пире у области интеркултурног дијалога.
Циљ је да се међусобним повезивањем, упознавањем и умрежавањем успостави сарадња међу представницима локалних самоуправа. Све учеснике, међу којима су представници многих европских градова, поздравио је Дарио Нардела, градоначелник Фиренце, поручивши да је циљ скупа да се оснаже локалне самоуправе зато што су најближе грађанима и што пружају услуге које су израз потреба, како би имале снаге да се ухвате укоштац са проблемима које држава споро решава.
- Чињеница да смо сви на овом простору Балкана и Медитерана кроз историју изложени различитим утицајима, повезује нас све и данас у времену брзе урбанизације, глобализације и климатских промена. Упркос технолошком напретку, који ствара претпоставке за брже и динамичније повезивање, стиче се утисак да смо у савременом свету у великој мери отуђени, упућени искључиво на сопствене потребе и интересе. Управо због тога овакав начин повезивања може допринети ширењу перспектива у којима посматрамо своје окружење и свет. Изградња социјално праведнијег друштва, уз поштовање основних људских права, није само питање законских оквира и њиховог поштовања, већ, у исто време, и питање емпатије и препознавања потреба окружења. И због тога је оваква врста дијалога потребна и важна – поручио је, између осталог, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, обраћајући се учесницима.
У оквиру три сесије ове конференције говорило се о интеркултурном дијалогу, положају младих и њиховим правима, као и одрживом развоју и утицају климатских промена на развој локалних средина. Конференција је други дан настављена у Ватикану, гдесу представници градова потписали заједнички документ “Унитy ин диверситy”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa