Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
КРЕДИТ ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ
ОДРЖАНА 17. СЕДНИЦА СКУПТШИНЕ ГРАДА

КРЕДИТ ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Разлог за доношење ребаланса је повећање расхода и издатака, као и увођење нових прихода да би се извршило уравнотежење буџета. Усвојена је Одлука да се град дугорочно задужи код пословне банке. Шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић сматра да је усвојена одлука катарстрофална. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да је град Шабац стабилан, да нема дуговања и да редовно измирује све своје обавезе
Одборници града Шапца у понедељак су заседали 17. пут у овом скупштинском сазиву. Најважније тачке дневног реда односиле су се на буџет. Усвојен је други овогодишњи ребаланс, а Одлуком о задуживању града одлучено је да се код пословне банке подигне кредит у износу од 840.000.000 динара.
Разлог за доношење ребаланса је повећање расхода и издатака, као и увођење нових прихода да би се извршило уравнотежење буџета. Приходи су повећани са 3.479.813.000 на 3.961.689.000 динара.
Усвојена је Одлука да се град дугорочно задужи код пословне банке. За задужење је добијено мишљење Министарства финансија. Средства су намењена за финансирање капиталних инвестиција. Предвиђено је да се уложи, између осталог, у пројекте капиталног опремања агроиндустријске зоне, изградњу спортске инфраструктуре, “Сава парк”, канализационе мреже у приградским месним заједницама, изградњу кванташке пијаце и сл. Рок отплате кредита је најмање пет година, са грејс периодом од две године.
Дискусија по овим одлукама довела је до жестоке полемике међу одборницима. Напредњаци су тврдили да је град практично банкротирао, док је шеф одборничке групе “Шабац је наш“ Живојин Вулетић рекао да је ово “паметно задуживање”.
-Ако неко изврши задуживање да би уложио у стварање новог прихода, то је паметно задуживање. Цео западни, а и источни свет послује на кредитима. Овај новац ће врло брзо бити враћен и нема потребе плашити грађане банкротством, рекао је Вулетић са скупштинске говорнице.
Шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић сматра да је усвојена одлука катастрофална. Сматра да је одлука срамна и да ће задужити “нашу децу, наше деце децу и њихову децу”.
-Скупштинска већина која води град је Шабац довела до банкротства. Упозоравали смо када је буџет усвајан да он није добар. Сада видимо да је дефицит тог буџета 814 милиона динара, а град то решава тако што се задужује за готово милијарду. Поред 840 милиона задужења, задужује се и “Топлана” за 130 милиона за кредите које треба да отплаћује, рекао је Александар Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да је град Шабац стабилан, да нема дуговања и да редовно измирује све своје обавезе. Изјавио је да се у кредитно задужење улази после три године редовног рада.
-Нисмо били у могућности да измиримо све обавезе које настају, а планирани приходи нису на нивоу који је требао да буде. Основни разлог зашто нису на планираном нивоу је тај што Држава и даље није измирила своје обавезе према граду и наставља да их не измирује. Имамо невероватну политику селективног финансирања локалних самоуправа која је довела до тога да су неке локалне самоуправе, које су се повиновале СНС, добиле новац из буџета. Пре две недеље председник је поделио 4 милијарде динара локалним самоуправама. Наравно, ту нема нигде града Шапца, рекао је градоначелник Зеленовић.
Дата је сагласност ЈКП “Топлана Шабац” за задужење у износу од 130.000.000 динара. Прва партија у висини од 50.000.000 намењена је враћању краткорочних позајмица, измирењу обавеза према КФЊ програму и за две рате репрограма према “Србијагасу”. Друга партија од 80.000.000 динара ће се повлачити према потреби ради измирења обавеза према “Србијагасу” за природни гас за текућу годину.
Усвојена је и Одлука о организацији Градске управе града Шапца. Одлуком Владе Републике Србије о максималном броју запослених на неодређено време у јавном сектору, предвиђен је максимална број запослених у систему јавног сектора града Шапца и он је 1422 запослена. Одлуком усвојеном на Скупштини града предложена је измена броја запослених код појединих организационих облика, с тим што није мењан максималан број запослених. Измене су предложене због тога што је било потребно ангажовати још 17 запослених у ЈКП “Водовод” за Централно постројење за пречишћавање отпадних вода. Из тог разлога извршена су смањења броја запослених на другим местима у систему јавног сектора.
Одлуком о организацији Градске управе града Шапца, која је такође усвојена већином гласова, није мењан број основних организационих јединица, али је детаљно уређена њихова надлежност. Кабинет градоначелника унет је као посебна организациона јединица и предвиђено је да начелник Градске управе може имати заменика.
ЈУП “План” припојено је ЈП “Инфраструктура”, тако да је ЈУП “План” престало да постоји без спровођења поступка ликвидације. Основаће се Служба за просторно и урбанистичко планирање у оквиру ЈП “Инфраструктура”.
Изгласана је Одлука о локалним административним таксама којом се уводе таксе за списе и радње у изворним пословима које обавља град Шабац. Дата је сагласност за постављање мобилијара у Прњавору за потребе рада Предшколске установе “Наше дете”.
Дата је сагласност за спровођење јавног конкурса за избор директора ЈКП “Паркинг Шабац”. Оглас о јавном конкурсу биће објављен у “Службеном гласнику РС”, “Службеном листу града Шапца” и најмање једним дневним новинама које се дистрибуирају на територији целе Србије, као и на званичној интернет страници града Шапца.
Милена Зиндовић разрешена је дужности директора ЈУП “План”, због поднете оставке, а на место в.б. директора именован је др Горан Стојићевић. На место вршиоца дужности заменика директора Дома здравља “Др Драга Љочић” именован је др Мирослав Миљешић.
Промењено је више чланова школских одбора, као и два члана Савета за безбедност града Шапца и један члан Управног одбора ПУ “Наше дете”.
Говорећи о буџету и кредиту градоначелник Небојша Зеленовић је истакао да се труде да град функционише без обзира на то ко води Државу.
-Врло брзо смо добили сагласност Министарства финансија за кредит. Министарство грађевине каже да најбоље у државу радимо свој посао. Да смо хтели могли смо ово кредитно задужење да подигнемо и више. Овако оно служи само да послови који ће се завршити до краја ове и у првом кварталу следеће године буду на време исплаћени и да обезбеде стабилно пословање. Ако Држава измири своје обавезе, а ми ћемо их на то убедити додатним судским притиском, већ следеће године тај новац ће бити на нашем рачуну, рекао је градоначелник.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa