Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
Све извесније још једно ванредно гласање за Скупштину Србије

Ко о чему, власт о изборима

Кабинет Ане Брнабић није ваљано ни шампањац отворио не би ли прославио првих 100 дана рада, а већ је стварни премијер ове земље навео могућност одржавања ванредних парламентарних избора. Шабачки политичари ванредне парламентарне изборе сматрају непотребним, али спремни су за њих
Србија је чудна земља, ту поговора нема. Кабинет Ане Брнабић није ваљано ни шампањац отворио не би ли прославио првих 100 дана рада, а већ је стварни премијер ове земље навео могућност одржавања ванредних парламентарних избора.
Ниједна Влада Србије од после избора 2012. године, а ово је четврта, није догурала више од половине мандата. И наравно да ти ванредни парламентарни избори нису ништа променили, јер је владајућа коалиција имала довољно мандата да без великих проблема одради цео мандат. На прошлогодишњим ванредним парламентарним изборима, владајућа већина је је сакупила мање гласова, самим тим мање посланика, али је сачувала стабилну већину у Скупштини Србије.
Аналитичари српске политичке стварности сматрају да председник Србије, иако се формално изјашњава против ванредних избора, жарко жели да покуша да београдске изборе “веже” за ванредне парламентарне и референдум о промени Устава како би покушао да обезбеди још један мандате својој странци у Београду.
О томе да ли ће их бити и да ли су уопште потребни ванредни парламентарни избори, разговарали смо и са шабачким политичарима.
Потпредседник Градског одбора Демократске странке Дејан Живановић сматра да није питање да ли су потребни ванредни парламентарни избори, питање је да ли постоје услови за одржавање фер избора.
- Демократија је, од стране актуелне власти која се само декларативно залаже за демократију а у пракси је гуши и урушава, потпуно маргинализована. Сведоци смо атмосфере која је пратила претходне изборе. Ако узмемо у обзир само заступљеност странака у медијима, као један од најважнијих параметара демократичности избора, јасно је да изборна утакмица није била фер. Оно у чему све странке, које се изјашњавају као опозиција владајућем режиму, морају бити јединиствене, на првом месту је стварање услова за регуларне изборе. Ако се само понови амбијент са претходних избора, обесмислиће се изборни процес, али и елементарно грађанско право слободе избора биће ускраћено. Бојим се да то и јесте циљ актуелне власти и зато сматрам да пре разговора о потребности расписивања парламентарних избора треба покренути питање да ли постоје услови за њихово одржавање – истиче Живановић.
Председник Градског одбора Нове Србије Божидар Катић верује дас у прад нама још једни парламентарни избори.
- Мени је веома драго што су председник и владајућа странка схватили да је стање у земљи јако лоше. То заправо може бити једини разлог за нове изборе. Очигледно је да постоје проблеми у нашој држави и да ова земља све више тоне дубље и дубље. Нелогично је да се наша држава константно налази у стању предизборне кампање и да се ништа не ради, већ да се људи који воде државу непрекидно и стално баве кампањом – додао је Катић.
Председник Градског одбора Нове странке Александар Симић напомиње да најављени евентуални ванредни парламентарни избори више и нису ванредни, пошто су у периоду од пет и по година владавине Александра Вучића, ово пети или шести избори за којекакве органе власти.
- Ово више третирам као редовне изборе, јер се скоро сваких годину дана расписују неки избори. Да ли ће их бити, биће их свакако. Све ово што се у последње време одвија, већ се дешавало и уочи расписивања ванредних избора пре непуне две године. Ово је реприза тог периода. Стварање јавног мнења, некаквих припрема да би његова одлука, која искључиво зависи од њега, била прихватљива ширим масама. Као локални лидер једне опозиционе партије сматрам да је добро да буду избори. Добро је за грађане и за саму Србију, јер ова власт већ пет година искључиво води државу у пропаст. Што пре дође тренутак да нам се пружи могућност, а ми ту могућност искористимо да сменимо ову и овакву власт, то ће бити бољитак по Србију у свим облицима – закључио је Симић.
Председник иницијативног одбора Народне странке у Шапцу Срђан Митрашиновић сматра да су ванредни парламентарни избори нису неопходни.
- Имали смо их 2016. године, али верујем да ће их бит и наредне. Актуелна власт се само бави изборима. То је оно што јесте њихова главна преокупација, а не оно што би требало да буде – брига о стандарду, бољи живот грађана – напоменуо је Митрашиновић.
АКО ИХ БУДЕ - СПРЕМНИ
Градски одборник Социјалистичке партије Србије Саша Филиповић каже да ће та странка на локалу послушати став централе.
- Ако тих избора буде било, наравно да ћемо послушати став наше странке и на тим изборима и учествовати. Мој став је да ванредни парламентарни избори нису потребни, јер је ово право стање на терену. Ако коалиција на републичком нивоу одлучи да ванредни парламентарни избори буду организовани заједно са београдским, излазимио спремни – каже Филиповић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa