Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
У ЦСУ ОДРЖАНЕ ДВОДНЕВНЕ ОБУКЕ ЗА ОТПОЧИЊАЊЕ ПОСЛА

Писање бизнис плана

Протекле седмице, Развојна агенција Срем, у сарадњи са Градом Шапцом, организовала је бесплатне дводневне обуке за отпочињање посла. Обуке које су се одржале у просторијама Центра за стручно усавршавање у Шапцу реализоване су испред Министарства привреде, по њиховој уредби, а по програму Развојне агенције Србије.
Двадесет полазника имало је прилику да се упозна са елементима за писање бизнис плана, начином на који треба да наступе на тржишту и како да повуку бесповратна средства за отпочињање свог посла.
Према речима Тање Мијајловић, пројектног менаџера, Региналне развојне агенције Срем, обука за почетнике подразумева да полазници пролазе кроз више модула. Реч је о мотивима, особинама предузетника, анализама и вредновању бизнис идеја, правном основу пословања, изворима финансирања и наравно незаобилазном модулу - изради бизнис плана.
-Где год екстерно закуцају на било чија врата како би затражили новчану помоћ у виду субвеницја, дочекаће их израда бизнис плана. Едукација ће допринети томе да им за ту услугу на тржишту не наплаћају. Након завршене бесплатне дводневне обуке, полазници добијају сертификат који је важан за аплицирање за субвенције код Националне службе за запошљавање, али и уколико се буду одлучили да аплицирају за кредитна средства од Фонда за развој Републике Србије. “Старт уп” кредити су и ове, као и прошле године субвенционисани од Министарства привреде са 30 одсто бесповратних средстава – истакла је Тања Мијајловић и додала да ће с озбиром на чињеницу да је интересовање за обуке велико и код запослене циљне групе, а која би била у могућности да се едукује у послеподневним сатима, доћи и у децембру да одржи предавања.
Обуке нису намењене искључиво незапосленим лицима, већ сваком ко размишља о покретању самосталног посла и свима који имају жељу да се едукују. То подразумева и студенте, а један од полазника, Петар Николић, који је недавно дипломирао економију, исказао је изузетно задовољство на пруженој прилици за додатно стицање знања које ће му у будућности веома значити.
-Првог дана обуке научили смо основне елементе који се тичу самог предузетништва, а другог дана смо стекли опширније знање везано за бизнис план. Обуке су ми од великог значаја јер бих знање стечено на њима могао да искористим уколико би ми се указала прилика за развијање бизниса – навео је Петар Николић.
У овом тренутку, у нашем граду у којем живи предузетнички дух послује 3.400 предузетника, а сваке године се у просеку отвори око 400 нових предузетничких радњи. Према речима Виолете Шестић, Одељење за локани економски развој у граду, бави се свим привредницима на подручју нашег града, стога су ти да им пруже подршку у њиховом пословању.
-Ми смо ту као Град да подржимо све оне који желе да започну самостални бизнис али исто тако да им пружимо подршку и у њиховом текућем пословању. Управо из тог разлога смо успоставили сарадњу са Регионалном развојном агенцијом Срем и по први пут одржали обуке за сва лица која желе да започну самостални бизнис. У зависности од будућег интересовања, у децембру ћемо поново организовати обуке – истакла је Виолета Шестић, начелница Одељења за локани економски развој.
К. Јекић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa