Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
НА ВИДИКУ ИПАРД ПОДСТИЦАЈИ

ЕВРОПСКА СРЕДСТВА У НАРЕДНИМ МЕСЕЦИМА

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за аграрна плаћања први јавни позив за ИПАРД средства вероватно ће објавити у децембру ове или јануару наредне године. Ако тако буде пољопривредницима се смеше лепе субвенције.
Право на подстицаје имаће они који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу, физичка лица – носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства- предузетници укључујући и пољопривреднике који су у систему ПДВ-а, затим привредна друштва и земљорадничке задруге.
Поступак за остваривање права на ИПАРД подстицајне мере покреће се подношењем захтева за одобравање пројекта на основу јавног позива. Заинтересовани могу да поднесу само један захтев по истом јавном позиву за више врста прихватљивих инвестиција у оквиру само једног сектора од четири која су обухваћена, сектор млека, меса, воћа и поврћа, као и сектор осталих усева.
-Подносиоци захтева морају да испуне низ општих и посебних услова у зависности између осталог од врсте инвестиције и сектора на који се она односи. Минимална вредност инвестиције за све секторе је 5.000 евра, а максимална је 700.000 евра за секторе воће, поврће и остали усеви, односно 1.000.000 евра за секторе месо и млеко. Укупан износ подстицаја који корисник може да оствари је 1.500.000 евра у периоду спровођења ИПАРД програма у периоду 2014-2020. године. Процентуални износ подстицаја од вредности прихватљивих трошкова али без ПДВ-а)може да буде од 60 – 70, па чак и до 80 процената, појашњава Марина Гачић, пољопривредни стручњак.
Врсте инвестиција могу бити изградња и опремање објеката, набавка машина и механизације, где се убрајају и трактори са снагом мотора од 60 до 100 киловата у зависности од обима биљне, односно сточарске производње.
Инвестиције су веома различите и зависе између осталог од већ поменутих општих и посебних услова, као и од сектора на који се инвестиција односи.
Веома је важно нагласити да се са реализацијом инвестиције креће тек по добијању решења о одобрењу пројекта у којем ће бити наведен рок за реализацију и стављање у функцију предмета инвестиције, као и рок за подношење захтева за исплату подстицаја. Такође, на газдинству подносиоца захтева средстава, надлежни ће вршити минимум три контроле на лицу места и то: пре одобравања пројекта, пре исплате средстава и после исплате ИПАРД подстицаја.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa