Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
ЛОПОВИ НЕ БИРАЈУ ШТА КРАДУ

МАНИТЕ СЕ СЛАМАРИЦЕ

“Сами грађани могу знатно допринети заштити имовине подизањем безбедносне културе и свести тако што ће своје објекте осигурати постављањем видео надзора, аларма, уградње сигурносних врата, изнајмљивањем сефова у банкама и држањем новца ван куће. Такође, возило никада не треба оставити откључано или упаљено, а могућност крађе смањује се уградњом различитих алармних система и других видова техничке и електронске заштите, објашњава Саша Стеванић, руководилац групе за сузбијање имовинских деликата ПУ Шабац
Одавно већ на мети лопова нису само новац, накит, техничка роба и аутомобили. Краде се буквално све. Често украдене ствари немају никакву вредност сем емотивне за власника.
На мети лопова је често алат, стока, сушаре, све од гвођа што може бити продато на отпаду... Недавно је човеку у Слепчевићу украден читав воћњак са више од 200 садница шљиве.
Полицијској управи Шабац прошле године пријављено је 940 дела против имовине, од тога 276 крађа. Забележено је и 36 разбојништава. Статистика каже да је и једних и других дела за око 20 одсто мање него годину дана раније. Полиција је успешно расветлила 70 одсто ових случајева, као и серије крађа и разбојништава на територији Шапца, Лознице, Коцељеве и Богатића.
-Када говоримо о имовниским деликтима, током 2017. године, извршиоци ових кривичних дела најчешће су улазили у породичне куће, станове, продавнице мешовите или техничке робе и бутике. Највише су крали новац, злато, техничку робу, цигарете и кондиторске производе. Што се тиче украдених моторних возила, највише су се крали рено, фолксваген, застава и југо и то тако што су извршиоци користили чињеницу да су у возилу остављени кључеви у брави или је возило остало упаљено, док је власник био ван аутомобила, наводи Саша Стеванић, руководилац групе за сузбијање имовинских деликата Одељења криминалистичке полиције ПУ Шабац.
Током прошле године украдено је 11 возила, од чега је расветљено седам крађа. То је знатно смањење у односу на 2016. годину када је украдено 26 возила, а пронађено 20.
Стеванић истиче да је појачаним присуством полиције на терену на делу ухваћено 389 извршилаца кривичних дела, 58 више него 2016. године.
Грађани могу доста тога да ураде и сами да би обезбедили своју имовину. Неретко се дешава да приликом крађа из куће буду однете велике количине новца и накита. Код нас је још увек пракса да се сав новац чува у “сламарици”.
-Сами грађани могу знатно допринети заштити имовине подизањем безбедносне културе и свести тако што ће своје објекте осигурати постављањем видео надзора, аларма, уградње сигурносних врата, изнајмљивањем сефова у банкама и држањем новца ван куће. Такође, возило никада не треба оставити откључано или упаљено, а могућност крађе смањује се уградњом различитих алармних система и других видова техничке и електронске заштите, објашњава наш саговорник.
Како многи не желе да свој новац ороче у банци, изнајмљивање сефа је добра опција. Кошта од 3.000 до 5.000 динара, у зависности од банке, на годишњем нивоу. Ко има новац или вредан накит, свакако се више исплати него ризиковати.
Прича се по граду да се наши лопови који су радили у “иностранству” враћају разочарани. Немају више шта да краду по кућама богатих странаца, јер више ништа вредно није на дохват руке. Код нас је изгледа још увек најпопуларнији безбедносни систем “неће баш мене”.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa