Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
ШТА СВЕ МАЧКЕ НЕ СМЕЈУ ДА ЈЕДУ

НЕ ДЕЛИТЕ ЧОКОЛАДУ

Поједине намирнице, чак и у јако малим количинама, могу да буду опасне за мачке.
Сирова риба
Мада их у цртаним филмовима малтене увек виђамо како једу сирову рибу, у питању је заблуда и то опасна. Суши је безбедна, чак и препоручљива храна за људе, али у дигестивном тракту мачке изазива велике проблеме. Термички необрађено месо рибе у мачкином организму смањује ниво тиамина који може да изазове неуролошке проблеме, па чак да доведе до конвулзија (грчева), што је јако опасно за њих.
Црни лук
Мачке су чак два пута осетљивије на црни лук од паса. Чак и минималне количине овог поврћа, било да је он куван, сиров или у праху, оштетиће црвена крвна зрнца и довести до анемије код мачке.
Јаја
Њиховом организму потребни су протеини, али не морају да буду баш из јаја. Сирова јаја у себи могу садржати салмонелу и многе друге паразите који могу изазвати упалу панкреаса. Са куваним јајима је друга прича. Она су чак и препоручљива, али у малим количинама и повремено.
Кости
Још једна заблуда која може довести вашу мацу у опасност је то да им треба давати кошчице. Поред гушења до ког врло лако може доћи, оштри парчићи костију могу изазвати перфорације црева или блокирати читав дигестивни тракт. Поред ових, могу изазвати и стоматолошке проблеме.
Кофеин
Није тако ретко да маце воле да “попију“ мало кафе, чаја или сока. Ипак, кофеин који се налази у овим пићима може изазвати аритмију и убрзани рад срца. Кофеин ће такође изазвати узнемиреност и хиперактивност, тако да не дозвољавајте својој маци да забија њушку у вашу шољицу или чашу.
Чоколада
Чоколада садржи хемијске материје које код кућних љубимаца делују као снажни диуретици и подстичу појачан рад срца и нервног система.
Грожђе и суво грожђе
Грожђе и суво грожђе може да оштети мачје бубреге. Још није познато која тачно супстанца је одговорна за то.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa