Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
НОВА ШАНСА  ЗА ПОСАО
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ПРЕДСТАВИЛА
МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА

НОВА ШАНСА ЗА ПОСАО

Значајан део средстава биће усмерен на самозапошљавање и отварање нових радних места, навео је Радивоје Мићић директор НСЗЗ Филијале Шабац. Крајем марта биће одобрен још један круг средстава за подстицај запошљавања преко ИПА фондова
Национална служба за запошљавање Филијала Шабац представила је у четвртак мере активне политике запошљавања које ће бити спроведене у 2018. години и резултате постигнуте у 2017. Изнет је и охрабрујући податак да је први пут после више година број незапослених у Шапцу пао испод 10.000.
Директор НСЗЗ Филијале Шабац Радивоје Мићић навео је да су и ове године добили одређене квоте за свих 10 позива за мере активне политике запошљавања. Како су ове квоте прошле године биле у потпуности испуњене, очекује да ће тако бити и ове године.
-Квоте су остале на нивоу прошлогодишњих. Само је за програм стручне праксе нешто повећан број лица која ће добити прилику да прођу кроз њу, а нешто је повећан и износ накнаде за њих. Значајан део средстава биће усмерен на самозапошљавање и отварање нових радних места. Путем ових мера око 130 људи добиће прилику за посао, рекао је Мићић.
Финансијска квота још није објављена, али процењујемо да ће између 70 и 75 милиона динара бити на овај начин „упумпано“ у привреду овог града и три околне општине – Богатић, Владимирце и Коцељеву.
Марија Савковић је представила мере запошљавања. Као и ранијих година, неке од ових мера усмерене су на запошљавање тежезапосливих особа. Више је програма из области образовања и обука.
-Програмом стручне праксе је предвиђено укључивање 127 лица без радног искуства, а ради оспособљавања за самостални рад у струци. Реализује се без заснивања радног односа и конкурс је отворен до 30. новембра или до утрошка средстава. Код програма стицања практичних знања квота је 10 лица и у њега се могу укључити лица без квалификација, са ниским квалификацијама, из категорије вишка запослених и особе које на посао чекају више од 18 месеци. Планирано је да програмом функционалног образовања ове године буде обухваћено 15 одраслих, обукама на захтев послодавца 20 особа и обукама за тржиште рада 15, а од тога 12 особа са инвалидитетом. Планирано је и да у специјалистичке обуке ове године буде укључено 20 лица, навела је Марија Савковић.
Када се ради о програму самозапошљавања овогодишња квота је 67. Од тога три за особе са инвалидитетом и два за особе ромске националности. Како је навела Савковићева, једнократни износ средстава који ће се добијати за самозапошљавање је 180.000 динара, односно 200.000 за вишкове запослених и 220.000 за особе са инвалидитетом. Незапослени бизнис план могу предати до 16. априла.
-Програмом субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије тежезапосливих планирано је упошљавање 56 особа, од тога три са инвалидитетом. Одобравају се послодавцима који припадају приватном сектору и запошљавају младе до 30 година без квалификација, младе који посао траже дуже од 12 месеци, младе који имају статус детета без родитељског старања, затим старије од 50 година, вишак запослених, Роме, особе са инвалидитетом, радноспособне кориснике социјалне помоћи и жртве породичног насиља, објаснила је Марија Савковић.
Филијала ће и ове године путем јавних радова запослити велики број особа. Квота је 125, од тога 35 особа са инвалидитетом. Јавни радови трају најдуже четири месеца, а за то време запосленима иде радни стаж.
Марија Савковић је навела да Филијала организује и едукативне услуге које се односе на развој предузетништва. Овогодишња квота је 249 лица, а односи се на обуку за развој предузетништва што је и услов за самозапошљавање.
Сви незапослени који испуњавају услове за неки од програма позвани су да се пријаве и учествују у њима. Крајем марта биће одобрен још један круг средстава за подстицај запошљавања преко ИПА фондова.
Татјана Гавриловић, начелник Сектора за посредовање и запошљавање говорила је о оствареним плановима у прошлој години. Навела је да је обуке за активно тражење посла прошло 646 особа. Такође, планом је било предвиђено укључивање 160 особа са инвалидитетом у активне мере запошљавања, и то је и остварено.
-Информисали смо 5.047 незапослених о пријавама за запошљавање и од тога се запослило 1.682 лица. Квота нам је била 1.436 особа. Било нам је актуелно и посредовање за медицинске раднике у Немачкој, а имали смо и посредовање за молере и фасадере такође у Немачкој, рекла је Татјана Гавриловић.
Траже се професори
На подручју Филијале на крају јануара евидентирано је 15.930 незапослених, од чега су 8.532 жене. Највећи број незапослених је на територији Шапца – 9.276. Најдефицитарнија занимања током прошле године била су професори, и то математике, хемије, физике, руског и немачког језика.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa