Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
КАД ОТВОРИШ КЊИГУ, ОТВОРИ СЕ СРЦЕ
ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

КАД ОТВОРИШ КЊИГУ, ОТВОРИ СЕ СРЦЕ

У сарадњи са школским библиотекаром Соњом Поповић и наставницима српског језика Миленком Марковићем, Јасмином Антонић и Татјаном Јеремић, ученици седмог и осмог разреда коцељевачке основне школе прошле среде обележили су Међународни дан матерњег језика у оквиру којег је акцију “Читај гласно” покренуло Друштво школских библиотекара с циљем да се подстакне читање и негује матерњи језик.
Према речима Соње Поповић овај дан је обележен читањем текстова, одломака, разговора о језику, промоцијом културе.
После уводне речи о значају читања, ученик осмог разреда Срђан Исић је говорио беседу о српском језику као чуду од Бога, Ђорђе Ђурић је причао о раду Васка Попе док су њихове другарице Вања Анђелић, Анђела Милошевић, Валентина Милинковић и Сузана Игњатовић читале најлепше одломке великана српске и светске књижевности: Иве Андрића, Боре Станковића, Исидоре Секулић, Мике Антића, Пушкина, Шекспира, Егзиперија...
Ученице седмог разреда Анка Ђурић и Анастасија Петровић присутне су подсетиле на најлепше стихове Десанке Максимовић, као и на цитате о образовању, књигама, знању и читању.
У беседи о српском језику који је чудо од Бога истакнуто је да се порекло европских језика крије, те да се као извор наводе антички језици или измишљени индоевропски (индогермански) језици.
„Пошто се србски језик на великом стаблу језика смешта високо у гранама (као младо-развијен језик ), јасно је да су претпостављени (измишљени) индоевропски корени речи ту из непоштене намере да се некако оправда велика удаљеност западноевропских језика од Мајке језика. Трагови недела сакривају се разарањем србског културног, националног и економског бића. Санкције, разарања, наметнути грађански ратови и бомбардовања, откидања србских етничких територија, геноцид... немају само економски циљ (иако се и он јасно види у виду ресурса и тржишта Србије). Потребно је што више ослабити србску матицу и матрицу ударајући највише на најјачег: на непоткупљивог сведока који се зове Србски језик не би ли он коначно поклекнуо“ - стоји у беседи коју је припремио наставник Миленко Марковић истичући да ми суштински не можемо да се удаљимо од свог језика.
–Пригодним програмом, окружени ученицима, наставницима и запосленима у холу школе, реализатори су потврдили да и у пет до 12 није касно пробудити жељу за читањем и цитати потврђују Пушкинову сентенцу “Читање је најбоље учење”, јер “Кад отвориш књигу, отвори се срце”, што је био и руководећи слоган нашег доприноса акцији “Читај гласно”- поручила је наставница Татјана Јеремић.
Дан матерњег језика обележен је и у издвојеном одељењу у Драгињу. Окупљеним ученицима се у пет минута до 12 обратила професор српског језика Мирјана Блажић, која је говорила о значају очувања матерњег језика за будућност сваког народа.
–С обзиром да су половина од укупног броја наших ученика Роми, наша је обавеза да им омогућимо да кроз школовање раде на очувању свог матерњег језика - изјавила је Драгана Ђурић, помоћник директора.
У оквиру програма ученици су говорили стихове и на тај начин представили лепоту језика а један део изведен је и на ромском језику.

В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa