Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
Још један хладни талас удар на организам

Хроничари опрез

Нагле промене температуре чији смо сведоци у последњем периоду, утичу на наше психичко и физичко стање. Отопљење које смо имали почетком месеца је наш организам почело прилагођавати доласку пролећа. Међутим, поновни пад температуре захтева од регулаторних механизама нашег тела да опет буду спремни да појачано стварају телесну топлоту и мобилишу одбрамбене снаге за негативно дејство хладноће. Према речима др Дејана Павловића, помоћника директора Дома Здравља “Др Драга Љочић” ова ситуација представља непријатност за наш организам, а посебно када се температурни услови смењују у краћим временским интервалима са великим температурним колебањима.
- Особе које имају нарушено здравље као што су хронични болесници, стара лица чији су физиолошки процеси успорени и чији организам захтева дужи период прилагођавања на било какве промене, деца и младе особе које имају веће телесне површине у односу на своју укупну величину и труднице чији организам мора да ради за двоје су под додатним оптерећењем у тим условима – истиче др Дејан Павловић и додаје да ниже температуре захтевају од нашег организма убрзан рад срца, убрзано дисање, појачане и чешће контракције мишића тј. дрхтање, повишење крвног притиска, појачан рад жлезда са унутрашњим лучењем и појачану активност имуног система са циљем одбране од респираторних инфекција.
-Све ово лако реализује организам здраве одрасле особе, али и тада треба боравити у загрејаним просторијама, а на отвореном носити одговарајућу и суву одећу и обућу, смањити дужину изложености ниским температурама, ветру и влази и смањити ризик од повреда при свакодневним активностима, на радном месту и у саобраћају. Међутим, осетљиве категорије становништва, горе поменуте морају се још топлије облачити са додатном заштитом од хладноће главе, шака и стопала и не смеју на себи имати влажну одећу и обућу. Деца и труднице не треба да буду затворени у кући, морају проводити време напољу. То важи и за малу децу, али се подразумева адекватно утопљавање – наводи др Павловић.
Када је реч о хроничним болесницима и старим лицима препоручује се избегавање боравка на отвореном.
-Они морају увек боравити у добро загрејаним просторијама, а исхрана мора бити добра у смислу квалитета и количине. Терапија коју користе се мора узимати редовно у довољним дозама и адекватним интервалима. Уколико постоје неке недоумице у вези здравственог стања и терапије која се користи, све службе шабачког Дома здравља су на располагању и за телефонске консултације, а за хитна стања увек је ту наша Служба хитне медицинске помоћи. Током свих 24 часа дневно ради и Служба дечје здравствене заштите, а нашим суграђанима су на располагању и запослени у службама поливалентне патронаже и кућног лечења који наше најмлађе, најстарије и тешко покретне суграђане обилазе у њиховим домовима - истиче др Дејан Павловић и напомиње да одређен број хроничних болесника и старих лица живи у сиромаштву, лоше се храни и борави у објектима који се не греју или греју лоше, па је у условима ниских температура потребан појачан рад и градских социјалних служби.
Оно што је такође значајно јесте да се са ниским температурама поново појачава степен загађености ваздуха честицама чађи и другим продуктима сагоревања фосилних горива што додатно негативно утиче на респираторни и кардиоваскуларни систем и код хроничних болесника повећава смртност за 30%.
-Све осетљиве категорије становништва треба да избегавају боравак на отвореном и у затвореним просторима где је присутно ово загађење. Апелујем на суграђане да ефикасно и заједнички користе своја моторна возила како би се смањило загађење из овог извора и да у приватним ложиштима не спаљују истрошено уље, старе гуме и отпадну пластику који екстремно загађују ваздух и ослобађају канцерогене продукте сагоревања – објашњава др Дејан Павловић.
Употреба супстанци које имају депресивни ефекат на виталне функције, као што су алкохол, наркотици и неки лекови, отежава борбу организма против ниских температура и током дуготрајног боравка на отвореном или у условима екстремне хладноће може бити узрок смрзавања и смртног исхода.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa