Инфо

22. март 2018.22. мар 2018.
НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

ПРАВОВРЕМЕНО ОТКРИВАЊЕ ДОВОДИ ДО ИЗЛЕЧЕЊА

Према Календару јавног здравља 20. март је Национални дан борбе против рака дојке. Његовим обележавањем скреће се пажња јавности на распрострањеност ове болести и подиже се свест жена о значају превентивних прегледа и раном откривању болести.
Рак дојке је водећи узрок оболевања и умирања жена од малигних болести у свету. Према подацима Светске здравствене организације годишње се у свету региструје скоро 1,7 милиона оболелих жена, а умре више од пола милиона.
Такође, и у Србији рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена. Према подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” стопа оболевања од ове болести у Србији је 54,3 на 100.000, а стопа умирања 19,7 на 100.000 жена.
Нешто виша од просека је стопа оболевања у Војводини, а скоро троструко виша од просечне у Пиротском и Расинском округу, а троструко ниже у Пчињском округу. Највише стопе умирања су у Београду, Западнобачком и Севернобанатском округу.
Највероватнији разлог високе стопе оболевања жена старости од 60 до 69 година и висока смртност, је касно јављање када су већ присутне метастазе. До данас нису откривени сви узроци настанка ове болести и једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања је њено рано откривање.
Организовани скрининг програм у Србији је почет у децембру 2012. године. Циљ му је смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од рака дојке. Тренутно је у току трећи циклус. Током прве године овог циклуса прегледано је 47.470 жена, а рак је откривен код 199. Од почетка организовања скрининга откривен је карцином код 776 жена које нису имале никакве симптоме ни знаке оболевања.
Откривањем болести у раној фази болести могуће је њено ефикасно лечење. Применом одговарајуће терапије може се очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa