Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
Удружење “Вози улице”

За боље бициклистичко сутра

Протекле седмице Удружење “Вози улицу” организовало је вожњу бициклима кроз град, као и пријем у Синагоги за амбасадора Краљевине Холандије Хенка фон ден Дуна и градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића. На трибини у Синагоги љубитељи бицикала разменили су искуства и дискутовали о потенцијалним решењима за наш град, а амбасадор Краљевине Холандије представио је примере саобраћајне инфраструктуре из своје земље.
Велики број младих и старијих суграђана подржао је акцију чији је циљ према речима Немање Марјановића, задуженог за оперативни део у Удружењу “Вози улице”, да Шабац добије бољу инфраструктуру за боље пешачко и бициклистичко сутра, али и промовисање здравог живота.
-Позвали смо госте из Холандске амбасаде да нам представе њихове добре примере, пошто су они јединствени у свету бициклистичке инфраструктуре. Остварили смо дискусију на тему шта би Шабац могао да уради како би се услови побољшали. Надамо се да ћемо уз подршку Града успети у томе – истакао је Немања Марјановић.
Амбасадор Краљевине Холандије истакао је да му је задовољство што је дошао у наш град и да га доста подсећа на градове у Холандији.
- Порука Шапчанима је да је вожња бицикла здрава, забавна и веома корисно превозно средство. Ако можете да купите нов ауто, исто тако можете да купите и бицикл. Шабац је град који је веома погодан за вожњу бицикла првенствено зато што је раван, а улице су широке. Нама је требало 40 година да досегнемо овај ниво културе и инфраструктуре, а мислим да је Шабац на добром путу ка томе – истакао је амбасадор Краљевине Холандије и додао да је разлог из ког је дошао у Шабац, подршка Шапчанима.
Према речима градоначелника Шапца Небојше Зеленовиће Град Шабац има одличну сарадњу са Удружењем “Вози улице”, од ког је чак једном приликом добио бицикл који је сада службено возило нашег града.
-Пре пар година започели смо планирање града на начин на који ће бити подређен пешацима и бициклистима, а где ће се остали учесници у саобраћају наћи на трећем месту. Да бисмо направили град у ком људи желе да живе морамо да створимо услове за то. Промоција бициклизма и оно што је тренд у Европској унији (здрав живот, другачији начини односа према људима и околини) су од изузетне важности – истакао је Небојша Зеленовић и додао да наши суграђани имају јако лоше навике које се тичу паркирања возила на улазе, угрожавање других учесника у саобраћају, немар за остале, а нарочито за децу и за старе.
-Први пут учествујем у трци на иницијативу професора физичког од ког сам сазнала за ову акцију. Бицикл возим од пете године, а у саобраћају се добро сналазим и немам страхове. Ова вожња је леп начин за покретање људи који некада немају храброст да изађу на улице, тако да апсолутно подржавам акције Удружења “Вози улице” и надам се да ће оваквих манифестација бити још пуно – истакла је осамнаестогодишња Кристина Станковић.
К.Јекић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa