Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
После 55 година шабачки препонаши на званичном такмичењу
КОЊИЧКИ КЛУБ “ТАУР” СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

После 55 година шабачки препонаши на званичном такмичењу

Пауза дужа од пола века. Прва медаља као ветар у леђа. Жеље за будућност: бити бољи, вештији, успешнији, али пре свега се добро дружити и уживати
Протеклог викенда на Априлском турниру у прескакању препона у Београду, Коњички клуб “Таур” шабачке Средње пољопривредне школе освојио је једну златну медаљу. Иако се у спорту сваки успех, а поготово онај крунисан најсјајнијим одличјем вреднује, овог пута, признање је остало у благој сенци чињенице да су се шабачки препонаши после паузе дуже од пола века нашли на званичном такмичењу.
У историју локалног коњичког спорта су се уписали Наталија Ђурић, Исидора Савић, Огњен Јанковић и Сава Марковић. Наталија је свом Клубу донела злато, али је целом тиму учешће на турниру било драгоцено искуство и одличан подстрек за даље.
Са друге стране, ни бенефити самој Средњој пољопривредној школи нису ништа мањи. Појављивање на такмичењу под окриљем Савеза за Коњички спорт Србије побудило је велико интересовање за узгајиваче спортских коња, смер који је у Пољопривредној школи у Шапцу недавно заживео.
Некад и сад
-До 1963. године је на старом хиподрому у Шапцу постојао препонски клуб. То је тада одлично функционисало. Био је признат и познат у целој бившој Југославији. Имали су сјајне резултате. Исељавањем хиподрома, није било финансијских средстава да се ти коњи задрже, покуповали су их београдски и новосадски клубови, док је у Шапцу ова дисциплина замрла. Било је касније неких појединачних наступа за неке туђе клубове, али прескакање препона овде једноставно више није заживело - прича директор Средње пољопривредне школе у Шапцу и један од тренера Коњичког клуба “Таур”, Предраг Савић.
Упркос чињеници да су Шабац и Мачва познати као територија великих поштовалаца и познавалаца коња, а прескакање препона једна од најпопуларнијих светских дисциплина, до идеје да се обнови овај спорт требало је да прође више од пола века. И како то обично бива са великим стварима, мисао се родила спонтано, као логичан наставак приче зване Школа јахања на економији Пољопривредне школе.
-Деца која су у Школи јахања од оснивања временом су је прерасла. Требао им је нови изазов, нова мотивација. Њихови другари у другим спортовима су стално били на неким такмичењима. Борили су се за нешто. Док наши полазници овладају вештином и то је то. Нема више изазова, нема више доказивања. То је био проблем. Због тога смо одлучили “ајмо да се бавимо препонским спортом”. Ту постоји светско удружење, олимпијска је дисциплина, али наш Спортски савез на препознаје школу као субјект на неком такмичењу, па нам је био потребан Клуб - објашњава Савић, који је са тренером Милошем Макевићем у циљу реализације ове идеје морао на Факултету за физичку културу у Новом Саду да добије звање спортског тренера.
Клуб је добио име по коњу Тауру, коњу на којем је највећи број деце у Школи јахања савладао јахање. Од рађања идеје о оживљавању дисциплине прескакања препона у Шапцу до њене реализације у званичним круговима прошло је око две године.
Запажен први наступ
Након двогодишњих припрема, прошле недеље је дошло време и за први званични наступ Клуба. Под покровитељством Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине, у организацији Коњичког савеза Београда у КСЦ “Хорселанд” организован је Априлски турнир у прескакању препона. Шабачки тим, од четири јахача, побрао је бројне симпатије тренера из 12 других клубова, а освојена је и једна златна медаља. Но, оно што је за ову децу било најважније је “пробијање леда” и савлађивање треме.
-Наша деца су наступала у првој утакмици. У тој групи их је било 18. Наталија Ђурић је добила златну медаљу, јер је прошла чисто цео паркур. Поред ње су учествовали још и Исидора Савић, Огњен Јанковић и Сава Марковић. То је била прва екипа која се званично појавила на неком такмичењу после 55 година - каже Савић, и додаје:
-Најбитније нам је да је нешто почело поново да живи после више од пола века паузе. Резултати су тренутно у другом плану. За сада ћемо гледати само да стичемо искуство и улажемо у даље школовање, да бисмо тек следеће године могли равноправно да конкуришемо. Ово такмичење нам је било значајно јер су деца видела да то могу. Пре самог турнира су имала трему, била су уплашена, а онда су схватила и видела да могу равноправно да се такмиче са другарима из других градова, тако да су сада препуна елана да крену напред.
А прилика за стицање искуства ће врло брзо бити. Већ за две недеље предстоји још једно такмичење у Београду, потом у мају у Новом Саду, док је сама круна сезоне Првенство Србије у јулу месецу.
Међутим, оно што се чини важнијим од било којег такмичења је међусобно дружење, уживање у боравку у природи, контакту са племенитим животињама. То су, како Савић наводи, главни разлози због којих се деца определе за овај спорт, али и његова највећа корист. Сви остали тријумфи долазе успутно.
Узгајивачи спортских коња-перспективно занимање
-Велико интересовање у Савезу влада за наше узгајиваче спортских коња. Тренутно је потражња за овим кадром много већа од понуде. У том смислу, свко званично окупљање или такмичење нам је одлична прилика за промоцију самог смера, јер како сада ствари стоје ту незапослених неће бити - истиче директор Средње пољопривредне школе са Домом ученика Шабац.

Скуп спорт у “Тауру” доступан свима
-Свуда је ово јако скуп спорт. Са нашом децом је скакало дете чији коњ је коштао 20.000 евра. Ми смо, са друге стране успели, да нашим полазницима обезбедимо да овај спорт не кошта ништа више од просечног тренинга било којег другог спорта. За исту ту цену они се даље такмиче. То нам и јесте био циљ: да родитеље не кошта ништа, а да деца могу да се такмиче. Наравно, ко у будућности буде хтео озбиљније да се бави тиме мораће да уложи много више - каже Предраг Савић, и напомиње да се заинтересовани за тренинге могу распитати на број телефона 064/ 14-69-235.
Т.Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa