Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
САОПШТЕЊЕ

АПРИЛСКЕ НАГРАДЕ ГРАДА ШАПЦА

Комисија за доделу Априлске награде града Шапца, на седници одржаној 18. априла, донела је одлуку да се Априлска награда града Шапца за 2018. годину, у категорији Укупан развој и промоција града Шапца, додели епископу шабачком владици Лаврентију, у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, награде се додељују Родољубу Шабићу, поверенику за информације од јавног значаја Републике Србије и редакцији недељника „Подринске“, а Априлска награда у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, припала је Драгану Лукићу из Горње Врањске.
Образложење
Комисија за доделу Априлске награде града Шапца, објавила је Јавни позив за доделу Априлске награде града Шапца 29. марта 2018. године. На адресу Градске управе стигло је 15 предлога.
Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Укупан развој и промоција града Шапца, додели епископу шабачком владици Лаврентију, који је прошле године обележио 50 година архијерејске службе. Владика Лаврентије је због своје ширине размишљања и деловања ауторитет многима. Његов рад и поруке које нам шаље у савршеном су складу са модерношћу и захтевима савременог друштва. Такву меру могао је да досегне само неко изузетног образовања, обдарен мудрошћу и љубављу према човеку и свету. Његова оцена да су љубав и разумевање међу људима најважнији, како би живели у слози, и да се у сваком човеку може пронаћи добро, максима је и препорука сваком човеку.
Комисија је одлучила да додели две Априлске награде у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, и то Родољубу Шабићу, поверенику за информације од јавног значаја Републике Србије и редакцији недељника „Подринске“. Изградња јаке институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности био је задатак који је Родољуб Шабић успешно обавио. Унео је огромну енергију и личним залагањем допринео решавању бројних правних питања, области којом суверено влада, доприносећи држави и њеном модернијем и демократскијем лику. Како добитник награде није становник града Шапца, истовремено му се додељује и звање Почасни грађанин града Шапца.
У време када су слобода јавне мисли и речи у опасности, редакција „Подринских“ показује да су професионална и грађанска храброст предуслов за рад у новинарству. Да би оправдали улогу савести друштва, новинарима су потребни упорност и храброст, али и превладавање аутоцензуре. „Подринске“ су показале да за њих нема непожељних тема. Такође, редакција овог недељеника покретач је бројних градских и хуманитарних акција.
Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада додели Драгану Лукићу, предлагачу пројекта за референдум на ком се у децембру прошле године одлучивало како ће бити потрошен новац од пореза на имовину који је прикупљен у Горњој Врањској. Око идеје слободног одлучивања окупио је велики број суграђана и показао снагу општег интереса једне заједнице. Кроз јединствен модел којим је Град Шабац омогућио да се сазна шта је права народна воља, Драган Лукић афирмисао је слободно одлучивање као услов напредовања локалне заједнице и друштва уопште.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa