Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
Почело Позоришно пролеће
ФЕСТИВАЛ ТЕАТРА

Почело Позоришно пролеће

Током трајања фестивала Шабац ће бити позоришна престоница Србије и љубитељи ове врсте уметности имаће прилику да уживају у изабраним представама, као и богатом пратећем програму који се одвија у другим установама културе у граду
Изведбом представе „Урнебесна трагедија“, Атељеа 212 у шабачком театру отворен је фестивал „Позоришно пролеће“. Публика ће од 16. до 23. априла имати прилику да погледа седам најбољих остварења из претходне позоришне сезоне у Србији. Током трајања фестивала Шабац ће бити позоришна престоница Србије и љубитељи ове врсте уметности имаће прилику да уживају у изабраним представама, као и богатом пратећем програму који се одвија у другим установама културе у граду. Промоција уметничке поставке „Дали између звезда и басни“ у галерији „Владислав Лалицки“, била је увертира пред свечано отварање званичног такмичарског програма Фестивала. Ова изложба славног уметника садржи 29 графика, бакрореза и скулптура и током трајања манифестације биће изложена у холу Шабачког позоришта. На свечаном отварању фестивала публици су се обратили Зоран Карајић, селектор и директор фестивала, Александар Станковић, в.д. директора Шабачког позоришта, Бранислав Лечић, глумац и Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Обраћајући се публици и медијима, глумац Бранислав Лечић је истакао да зна колико Шапчани цене слободу изражавања, културу и театар.
-Шабац је слободарски град и он је увек имао шта да каже на тему слободе. А једна од тих слобода је свакако духовна слобода коју театар носи. Фестивал „Позоришно пролеће“ је у ствари на неки начин децентрализација културе, која би требало да буде и програм сваке владе. Да култура буде доступна сваком грађанину, а да то не буде само у Београду, него и у било којем другом граду Србије. Шабац има историју која је културна у тешким тренуцима и Првог и Другог светског рата и после тога. Шабац је увек носио барјак слободарског духа и вредности које је успео да сачува и пројектује и у младост и у генерације које су присутне свуда у свету. Када год се театар окупи, а овде је у питању продукција српског позоришног делања, то је увек узбудљиво видети на једном месту. Не само због гледалаца који ће доћи из Шапца да то виде, него и уметника који се међусобно друже и размењују искуства. Кажу да је театар огледало друштва и у овом случају слободно можемо кроз ове представе да видимо разломљену структуру огледала која ће нам показати тематски Где смо?Ко смо?Шта смо? Тако да сам дубоко убеђен да овакав фестивал не само што омогућава људима који су у близини и самим Шапчанима контакт са културом, него ће бити и сигнал за све друге градове у Србији да испоштујемо све фестивале које имамо. Шабац заиста заслужује сваку похвалу и овај фестивал треба у сваком смислу подржати, јер он јесте сигнал духа који се бори да сачува ту високу културу. Нормалну културу која нас враћа себи – рекао је глумац Бранислав Лечић.
Фестивал је знак тежње града да живи богатијим сценским животом и одржи традицију средине која негује културу. Оно што заиста остаје за будућност је дух града, народа и цивилизације и њега треба чувати и помагати.
Овај фестивал је један од малих покушаја да сачувамо тај дух, који ће надживети све нас и остати вечан. Зато очекујем да наш фестивал буде мали прилог томе. Пример издизања духа над свим осталим. Сигуран сам да ће ових осам дана у Шапцу бити позоришни празник – истакао је Зоран Карајић, селектор и директор фестивала „Позоришно пролеће“.
Градоначелник Небојша Зеленовић је истакао да у данима када се одржава Фестивал привилегија је бити Шапчанин и да читав град дише дугачијим културним и позоришним ритмом.
Лепо је тада посетити Шабац и видети како један мали и пристојан град може да поприми обрисе других уређених градова којима ми сви тежимо. Могуће је то урадити и да стварност Србије изгледа другачије, само треба пружити више шансе култури. Шапчани воле културу и позориште, баш како је рекао Станислав Винавер: „Имамо дугу духовну традицију која није кидљива, као ћудљиве традиције неких других србијанских вароши и тако 170 година.“ И заиста је тако, она је посебна и другачија овде. Последњих неколико година уназад трудимо се да ту љубав и негу према духовној традицији још више повећамо – навео је градоначелник Небојша Зеленовић.
Вршилац дужности директора Шабачког позоришта Александар Станковић на свечаном отварању фестивала „Позоришно пролеће“, позвао је све суграђане да посете театар и уживају у изабраним представама и разноврсном, богатом пратећем програму у оквиру манифестације.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa