Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Пријатељске везе
Партнерства Италије на Балкану

Пријатељске везе

Италијанска агенција за спољну трговину (ИЦЕ), трговинско одељење Амбасаде Италије, протеклог понедељка организовала је скуп под називом „Партнерства Италије на Балкану“ у „Палати Италија“. На конференцији која је била посвећена могућностима сарадње између италијанских и српских фирми, присуствовали су представници наше новинске куће и медијски испратили догађај. Циљ сусрета био је пружање што потпунијих информација италијанским компанијама о могућностима и пословним приликама у оквиру значајних сектора у Србији и о развојним плановима, пројектима које је Влада Србије дефинисала као приоритетне и које финансијски помажу главне европске и међународне институције. Српски учесници на конференцији имали су прилику да чују више о италијанским искуствима и достигнућима у различитим областима. Представљена су италијанска искуства и достигнућа у области заштите животне средине као и искуства у коришћењу европских фондова. Карло Ло Кашо нови амбасадор Италије у Београду отворио је билатерални сусрет и истакао да Србију и Италију веже велико пријатељство и економска сарадња између две земље.
-У Србији послује велики број италијанских предузећа. Економски центар ради под окриљем амбасаде Италије и наше економско присуство овде је најзначајнија димензија, бар ја тако сматрам, када је у питању деловање Италије овде. Више од шестстотина предузећа послује у Србији и она дају значајан допринос у односима између наше две земље. Присутни смо са међусобном разменом од скоро 4 милијарде евра. Ми смо и најзначајнији страни инвеститори у овој земљи. Наш циљ је, посматрајући и шири регион, да развијемо сарадњу у стратешким секторима који ће бити предмет разматрања на скупу. Значај инвестиција у секторе енергетике, заштите животне средине и инфраструктуре је показао да се константна пажња посвећује како од стране српских органа, тако и у оквиру процеса приступања Србије Европској унији. Србија тежи да достигне европске стандарде. Италијанско искуство не само да је признато у овим областима, него је и тражено од стране Срба, који су овде показали велику спремност да сарађују са Италијом. Исто толика је и наша спремност да сарађујемо са Србијом и српским привредницима, како бисмо јој заједнички помогли на европском путу – истакао је италијански амбасадор у Београду, Карло Ло Кашо.
Поред амбасадора на скупу је присуствовало више од 30 италијанских фирми заинтересованих за проналажење партнера у Србији, као и бројни представници српских државних институција из области енергетике, заштите животне средине, финансија. Све италијанске фирме које су учествовале на скупу биле су заинтересоване за успостављање партнерстава у Србији, покретање заједничке производње и заједничко учешће на домаћим и међународним пројектима, оснивање мешовитих предузећа, дистрибуцију технологија и производа, пословно-техничку сарадњу.
У Новом Саду у јуну, поводом националног дана Италије, планиран је наредни билатерални сусрет, на ком ће више бити речи о савременим технологијама и производњи.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa