Инфо

17. март 2011.17. мар 2011.
О САМОУБИСТВИМА СА ПСИХИЈАТРОМ ВЛАДИМИРОМ ЈЕКИЋЕМ

НЕМА БАЗИЧНЕ СИГУРНОСТИ

Месечно, на територији Шапца, од 10 до 15 особа покуша себи да одузме живот
Број самоубистава, последњих година у Србији је у порасту. Овај податак не изненађује. Тренутни социо-економски услови чине идеално тло за развој бројних психичких обољења, па самим тим и суицида.
Према речима психијатра Владимира Јекића, свакој особи је потребна базична сигурност да буде задовољна. То је основ да преживи. Све остало је надоградња. Било економска било духовна. Међутим, у данашње време, када људи то немају, проблеми које би у “нормалним“ условима прошли непримећено постају непремостиви. Јавља се осећање ниже вредности, а самим тим, чешће и лакше човек “диже руку на себе“.
-Самоубиство је једно од најтежих ствари које спада у психопатологију у психијатрији и првенствено га извршавају или покушавају особе које се лече од неких психијатријских болести или душевних обољења. Најчешће је то депресија. Интересантно је да особа када се налази у најдубљој депресији никада не покушава суицид, то или претходи том најтежем стању, или се на самоубиство људи одлучују при изласку из тешке депресије ““ објашњава др Владимир Јекић.
После депресије, најчешће, потенцијалне самоубице налазе се међу болесницима којима је дијагностикована шизофренија. Они су, по речима доктора Јекића, карактеристични по томе што себи одузимају живот углавном на бизаран начин. Потом људи који се лече од болести зависности.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa