Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
Традиционална изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца

Најбољи пролећни радови

„Пролећна изложба“ Удружења ликовних стваралаца Шапца свечано је отворена протеклог понедељка у Галерији Културног центра. Током године Удружење приређује две традиционалне изложбе, „Годишњу“ у Музеју и „Пролећну“ у Културном центру. За разлику од „Годишње“, где су заступљени сви чланови са својим радовима, „Пролећна изложба“ је селектована и као таква представља најбољи избор уметничког стваралаштва у том тренутку.
- Пажљивим увидом одабрали смо 26 радова од пристиглих 48. Поред квалитета радова и естетике изложбе као целине, разлог за нешто ригорознију селекцију треба тражити и у величини саме галерије, чији простор дефинитивно не може да подржи количину и врсту пристиглог материјала, па се, и због тога, морало приступити једној одређеној концепцији – истакао је Филип Ковачевић, историчар уметности и селектор „Пролећне изложбе“ УЛСШ.
Удружење ликовних стваралца Шапца је отворено за све уметнике, без обзира на њихово место боравка и сваке године постаје богатије за нове чланове, који доносе свежину и разноликост на уметничку сцену града.
- Изложба је позната и ван граница Шапца, тако да ми је драго што се мој рад нашао међу одабранима, јер долазим из Београда – навела је сликарка Јевросима Лукић.
Дуг низ година УЛСШ има своја два верна аудиторијума, унутрашњи и спољашњи. Први је састављен од самих чланова Удружења, док други онај најшири аудиторијум чини публика која непристрасно и са искреном заинтересованошћу прилази изложби и самим радовима. Овогодишња „Пролећна изложба“ доноси широк спектар техника креативног изражавања уметника. Једна од најмлађих чланица Удружења Јелена Инђић представила се са својом графиком.
- Радо учествујем на изложбама Удружења, драго ми је да је рад прошао селекцију. У питању је графика, акватинта и бакропис, такозвана комбинована техника. Рад је настао пре око годину дана у оквиру циклуса „Предела“ на мастер студијама – истакла је мастер графичар Јелена Инђић.
Удружење ликовних стваралаца Шапца ускоро прославља јубилеј, пола века трајања, што је вредно сваког поштовања када је реч о једном струковном Удружењу. Иза тог континуитета стоје упорни, талентовани људи и њихово настојање да се очува нешто што је својевремено покренула групица сликара и ентузијаста. Касније су ову мисију преузели млађи, који су све до данас наставили да обогаћују и дају Удружењу нови садржај и смисао. У својој не тако краткој историји, уз све успоне и падове, никада није било тако добро структуирано и организовано као у последње две деценије.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa