Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
ПОЦЕРИНА ЈАГОДУ ЗА ТРКУ ИМА
Јагода фест

ПОЦЕРИНА ЈАГОДУ ЗА ТРКУ ИМА

Вила Албедо организовала је протеклог уторка, у сарадњи са Одељењем за пољопривреду града Шапца и европским партнерима, први „Јагода фест“. Тако је ова, сада већ институција културе и туризма, обележила 12 година рада на пројектима ширења идеје руралног туризма и развоја поцерских села. Идеја за манифестацију траје дуго, као и помоћ локалне самоуправе у ширењу засада.
-Одељење за пољопривреду и ове године наставља са помагањем нашим пољопривредницима. Као и претходних година настављамо са копањем дубинских бунара. Та мера је доста помогла пољопривредницима, конкретно у производњи јагоде. Површине су се повећале драстично, са 1.200 на 1.500 хектара. Наставићемо да и наредних година излазимо у сусрет свим пољопривредницима. Укупно је, за протеклих 11 година ископано 83 дубинска бунара и у то је инвестирано преко 900.000 евра. Ми смо као део локалне самоуправе подржали ову манифестацију и надамо се да ће наредних година бити масовнија, каже начелник Одељења за пољопривреду Душан Лазић.
Милојка Мица Ковачевић најзаслужнија је за прву одржану манифестацију. Њен дом је угостио бројне узгајиваче, сликаре, предаваче на тему јагоде.
-Ми, као „Вила Албедо“ организујемо пројекте са жељом развоја туризма града Шапца па и Србије. Ове године то је пројекат „Јагода фест“ а на ту идеју смо дошли из разлога што је мој град прошле године био највећи извозник јагоде из Србије. Сматрала сам да то треба подићи на неки виши ниво и ово је мој допринос. Имали смо и финансијску помоћ из Европске уније и помоћ нашег најзначајнијег партнера Одељења за пољопривреду, прича Мица Ковачевић и додаје да су јагоде инспирација за јело и душу.
Та инспирација послужила је сликарима који су покушали да укус поцерских њива пренесу на платно.
-Овде имамо лепе услове., прича сликарка Љубица Буба Маловић из Београда. Ми се као група врло радо организујемо и одазовемо када нас Мица позове. Она је врсна домаћица. Сада смо дошли на фестивал јагодица. Овде су сликари из Београда, Костолца, Сурчина...много нам је лепо и амбијент је предиван. Надамо се новом позиву.
Ипак, није ове године све мирисало на слатко од јагоде-тврде произвођачи. Нема ни шлага.
Раденко Гојковић из Цуљковића је донео своју најбољу јагоду. Како каже, да угости госте из Београда и других места. Мислио је да се неће појавити на првом фестивалу али, превладала је жеља да једног дана каже: Био сам и на првом.
-Имам пола хектара јагоде на фолији. Њој је прва година и она је најисплативија јер се продавала за руско тржиште и конзум. Ове године је дошло до поремећаја тржишта и сада се продаје од 50 до 70 динара. Са том ценом, која је испод сваког минимума тешко да можемо зарадити. Јагода је у Поцерини доминантно воће, али мислим да ове године неће бити нових засада због ниске откупне цене, а високих трошкова производње.
Ни Милан Зекић из Варне није задовољан ценом. Иако тежак инвалид од 2000. године није престајао са радом на њиви.
- Бавим се 20 година јагодом и то породично, нас седам бере јагоду. Настрадао сам 2000. године на фарми али нисам одустао од живота и рада. Тешко ове године да се може зарадити од јагоде и мислим да је држава крива за то. Ко има веће површине, мора да се запита да ли се исплати платити бераче. Накупци нас уцењују и морамо будзашто да дамо. Имамо на срећу, Дирекцију за пољопривреду која нам помаже, прича Зекић.
Први фестивал јагода окупио је и бројне предаваче али и фолклорну групу „Мачванке“. Јагоде су ипак замирисале Поцерином.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa