Инфо

7. јун 2018.7. јун 2018.
КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА!!!
ВК “ШАБАЦ” – ЈОШ ЈЕДАН ПОДВИГ

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА!!!

Без обзира на синоћни исход, сезона ВК “Шабац” улази у клупску историју и заувек ту остаје. После пласмана у финале Купа, А1 регионалну лигу, историјским победама над “Војводином” и сред Бањице над “Партизаном” клуб је обезбедио квалификације за најјаче европско такмичење. Ипак, наступ у Европи зависи од финансијских средстава
Играо се давно, тих славних 80-их, Куп европских шампиона у Шапцу, гледали су Шапчани Куп Радивоја Кораћа, ЕХФ Куп у мушкој и женској конкуренцији, “Челенџ куп”, такође у обе конкуренције, а сада би могли први пут икада гледати ЛИГУ ШАМПИОНА, тај формат најелитнијег такмичења у сваком спорту. То су им обезбедили ватерполисти Ватерполо клуба “Шабац”! Још је елита далеко, али по много основа историјска победа над “Партизаном” омогућила је овдшњим играчима право да се кроз квалификације боре за место у најелитнијем и најјачем клупском такмичењу Европе Лиги шампиона. Без обзира на исход утакмице одигране синоћ против “Црвене Звезде” Шапчани су други или трећи на крају сезоне, а обе позиције гарантују квалификације за Лигу шампиона. “Југ”, “Младост”, “Јадран” ћемо гледати у Регионалној лиги, а сви можемо сањати како нам у госте долазе: “Про Реко”, “Солнок”, “Олимпијакос”, “Бреша”, “Барселонета”, “Шпандау”!!!! Ипак, квалификације су велики изазов за буџет клуба.
-Када је поново отворен базен у Шапцу наш план је и био да клуб функционише на нивоу највећих и да се боримо за најјача такмичења. Успели смо за свега неколико године да остваримо планове који захтевају много више времена. Некада смо маштали о Лиги шампиона, а сада смо заслужили право да се боримо за њу. Апсолутно желимо да наступимо тамо, да будемо конкурентни и уз мало среће можда направимо још једно чудо. Наравно, у овом тренутку не можемо да кажемо хоћемо ли играти квалификације јер је осим жеље потребно да имамо финансијску основу. Учинићемо све да привучемо улагаче, од како смо обезбедили позицију три, трудимо се да обезбедимо седства, надамо се помоћи свих. Играјући у Европи, ми промовишемо и град и државу. Знак питања стоји над наступом “Шапца” у квалификацијама за ЛШ, надамо се да ћемо га отклонити на најбољи начин – истичу у клубу.
-Свака сезона изгледа као сан, некада нисмо ни свесни одмах колико смо постигли. Уживамо јер видимо како се напоран, предан рад свих у клубу исплати. Шабац нема више потенцијал да постане, он је већ сада један од српских центара ватерпола, клуб са убедљиво највећом посетом у региону и један од најорганизованијих клубова у Србији – додаје капитен Дарко Алексић.
Квалификације стартују средином септембра, а они који изборе место међу 16 најбољих борбу за највреднији трофеј клупског ватерпола започињу средином октобра. Учесници су распоређени у две групе по осам екипа, а по четири најбоље из сваке избориће пласман на финални турнир наредног пролећа.
Финални турнир за ову сезону почиње вечерас у Ђенови, а учествују: Олимпијакос (ГРЧ), Шпандау (НЕМ), Егер (Мађ), Барселонета (ШПА), Југ (ХРВ), Солнок (МАЂ), Про Реко (ИТА) и Бреша (ИТА)
ИСТОРИЈСКЕ ПОБЕДЕ
Осим бодовно непроцењивих тријумфа над “Војводином” и “Партизаном”, ове победе носе и сегмент историје. Новосађани су први пут побеђени у Шапцу од реконструкције Градског базена, иако су неколико пута били на рубу пораза, увек би и фортуна стала на њихову страну. Сада нису имали ни прилику да се врате.
Још значајнија, важнија је победа над “Партизаном”. Шампион Србије је први пут у историји ВК “Шабац” поражен, а Шапчани су “црно-белима” нанели и први првенствени пораз у Београду у последњих 20 година!!! када се посматрају лигашка такмичења у Србији, а да ривали нису Црвена Звезда или крагујевачки “Раднички”.
Лигашким трећим место заокружен је и “трилинг” корака клуба у односу на претходну сезону. У сва три такмичења учињен је корак више. Треће место у Регионалној лиги, ове сезоне заменило је друго, полуфиналисти Купа 2016. постали су финалисти Купа Србије 2017. године, а четвртопласиран тим лиге, ове сезоне бар је трећи.
Табела коју видите је била актуелна пре синоћ одигране рунде.
НЕМА НЕПОБЕДИВИХ
Свакако ће Шапчани имати и највећи бодовни салдо икада у домаћем шампионату, а после бодова против “Партизана”, више не постоји ниједан клуб из Србије којег “Шабац” није савладао у званичним мечевима. На списку тимова који су поклекли су три шампиона Европе (Партизан, Црвена Звезда и Бечеј), као и финалиста Лиге шампиона и победник Еврокупа (Раднички). Осим ових, можемо посматрати и ширу слику некадашњих држава где су пораз осетили шампиони Европе (Приморац Котор, ПОШК Сплит), учесници Ф4 ЛШ (Будванска Ривијера) и победник ЛЕН Купа (Катаро Котор).

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa