Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
ИЗЛОЖБА НАЈВАЖНИЈЕГ  СРПСКОГ ПИЋА
ОДРЖАНИ СЕДМИ
ДАНИ РАКИЈЕ

ИЗЛОЖБА НАЈВАЖНИЈЕГ СРПСКОГ ПИЋА

Седми „Дани ракије“ одржани су у петак и суботу на Тргу шабачких жртава. Нов термин, нова локација, као и новитети у понуди били су довољна препорука како излагачима тако и посетиоцима да се у великом броју појаве на овој манифестацији. Више од 40 излагача из Србије и Босне и Херцеговине представило је своје производе Шапчанима. Први пут на „Данима ракије“ представило се и неколико винарија, а посетиоци су могли да пробају и француске сиреве. Неки прерађивачи воћа искористили су прилику и да понуде своје друге производе, попут џемова.
Први пут ракије су оцењиване. Стручни жири којим је председавао др Нинослав Никићевић, професор Пољопривредног факултета у Београду, за најбољи производ прогласио је виљамовку дестилерије „Епоха“ из Угљевика.
Поред тога што су могли да дегустирају, посетиоци су могли и да купе ракије најразличитијих укуса. Од традиционалне српске шљиве па до егзотичног воћа, све је нашло своје место у казану. Тако ни највећи пробирачи нису могли да буду незадовољни.
-Производим и сам ракију препеченицу од шљиве. Не излажем на овогодишњим „Данима ракије,“ него сам ту као посетилац и утисци су изванредни. Све је одлично организовано. Избор ракија је велики. За мене је препеченица од шљиве неприкосновена ракија, мада су добре и дуња и кајсија, каже Живан Жика Николић из Шапца.
Да, упркос довитљивости и иновативном размишљању произвођача, шљивовица остаје омиљено српско пиће потврђује и Филип Карић из Варне. Сваке године посећује манифестацију и купи неку квалитетну ракију.
-Ово је манифестација која треба да обележи овај крај. Сваки становник и Поцерина и Мачве од давнина зна да је основно пиће у свакој српској кући ракија. Мислим да кућа без ракије није кућа, а омиљена ракија ми је ракија. Ако неку баш треба да издвојим, класична шљива има предност. Производим и сам ракију, за себе и пријатеље, али и овде увек нађем неки занимљив укус и добар квалитет, каже Филип Карић.
Међу излагачима и победник Новосадског пољопривредног сајма, „Гачића магаза“ из Богатића. На последњем сајму освојили су златну медаљу за квалитет међу 167 узорака, и то са само једним својим. Кажу, први пут је неко донео један узорак и победио.
-Победили смо са „Деда Перином крушком“, која се прави од наше старе аутохтоне крушке пљускаче, која има знатно интензивније мирисне ноте од виљамовке. На „Данима ракије“ смо пети пут и овде су наши почеци, некада смо имали само шест производа. Прошлу годину смо завршили са 72 различита производа, од чега 18 врста ракије. Ове године имаћемо више од 80 производа, а 22 ракије. Са другим произвођачима размењујемо искуства и едукујемо се, али нам је главни циљ да се наметнемо на тржишту и то тако што ћемо се разликовати. Још смо млади. Нисмо чак ни дестилерија, него наступамо као пољопривредно газдинство, наводи Зоран Гачић и додаје да се труде да сваке године понуде нешто ново, што нико други није радио. Прошле године су направили „бум“ ракијом од кивија, а ове године праве ракију од дуда, трешања, и као ексклузиву, ракију од плодова корова која се некада правила у медицинске сврхе.
Дестилерија „Стара песма“ из Бајине Баште већ неколико пута се представљала Шапчанима на „Данима ракије“. Кажу да су лепо прихваћени и да се у Шапцу осећају као код куће.
-Овде се наши производи лепо продају. Сви препознају квалитет праве воћне ракије. Имамо у понуди стандардне: дуњу, кајсију, виљамовку, од старих: стару шљиву, стару дуњу стару виљамовку, клековачу, траварицу, ракије са медом: дуњу, шљиву, малину, а наш понос је шљива стара 12 година, каже Милан Ћук из „Старе песме“ и даје савет малинарима:
-Малинарима би се више исплатило да пеку ракију него да малину по овој цени продају као конзумну. Од малине може да буде сјајна ракија, поручује Ћук.
Манифестацију је у име Града Шапца отворио члан градског већа Божидар Катић. Свим гостима је пожелео да у Шапцу остваре добре контакте и направе добре послове.
-Желим да у годинама пред нама ова манифестација постане бренд не само Шапца, него целог овог дела Србије. „Дани ракије“ су битни не само због произвођача ракије, него и због тога што је ово воћарски крај. Мислим да сви произвођачи воћа треба у овоме да виде излаз из ситуације у коју је Држава, која треба да брине о свима нама, довела све нас, навео је Катић.
Током трајања манифестације посетиоци су имали прилику и да уживају у богатом кулутурно-уметничком програму.
-„Дани ракије“ оправдали су очекивања и постали важан део културне и привредне понуде града Шапца. Када смо пре седам година покренули ову манифестацију започели смо двојеврсни спој културе и традицији. Тада су наша надања била скромна, али је ентузијазам био велики, истакла је Марија Поповић, ПР „Дана ракије“.
Током манифестације организована је и наградна игра за посетиоце као и прикупљање новчаних средстава за лечење малог Филипа Рикића оболелог од тумора на мозгу.
Нови трендови и старе вредности
Директор Туристичке организације Шапца, Срђан Митрашиновић, истакао је да су ови „Дани ракије“ посебни и другачији по много чему.
-Имамо нову локацију, нов визуелни идентитет, нов термин одржавања, али и велики број нових излагача. Поред ових новина, задржали смо и неке старе ствари – старе добре излагаче и стару добру ракију. Све да би расло и развијало се мора да прихвати неке нове трендове, али и да сачува старе вредности на којима се све темељи. Управо негде између тога балансирају сјајни момци из Удружења „Дани ракије“ који су главни „кривци“ што је ова манифестација настала и што из године у годину све више расте. Сигуран сам да ће марљиво радити и у наредним годинама. Ми ћемо их максимално подржавати и сигуран сам да ће у наредним годинама ово бити највећа манифестација овог типа у региону, истакао је Митрашиновић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa