Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
АКЦИЈА ДЕЉЕЊА БИОРАЗГРАДИВИХ
ТОРБИ И КЕСА У БОГАТИЋУ

ЦЕГЕР ПРЕ СВЕГА

“Богатић је водиља за многе општинске одборе када је у питању цела странка Зелених Србије. Сарадња са организацијама цивилног друштва је један од основних наших задатака и у том смислу, ова акција се и спроводи са еколошко едукативним центром Мачве”, каже Иван Карић државни секретар и заменик Министра за заштиту животне средине
Општински одбор Зелени Србије у Богатићу, заједно са Еколошко едукативним центром Мачве, организовао је протекле седмице акцију дељења биоразградивих кеса. Испред зграде Скупштине Општине Богатић, под слоганом “Боље торба у руци, него кеса на грани”, подељено је 150 биоразградивих кеса и торби.
Акцији у Богатићу присуствовао је и Иван Карић, државни секретар и заменик Министра за заштиту животне средине, који је навео да су „Зелени“ у Богатићу један од првих одбора који је на овај начин подржао уредбу Министарства.
- Богатић је водиља за многе општинске одборе када је у питању цела странка Зелених Србије. Сарадња са организацијама цивилног друштва је један од основних наших задатака и у том смислу, ова акција се и спроводи са еколошко едукативним центром Мачве. Сматрамо да ћемо кроз политички ангажман, али и кроз ово што као део нове еколошке администрације радимо, полако мењати квалитет животне средине – истакао је Карић изразивши жељу за стварањем услова приближним онима у развијеном делу Европске уније.
- Симболичним акцијама промовишемо нов начин живота који не угрожава животну средину, а који с друге стране побољшава квалитет живота и смањује потрошњу ресурса. Овог тренутка неопростиво много је велика потрошња енергије и ресурса у Србији тако да ћемо кроз овакве активности покушати све то да рационализујемо – закључује Карић.
Према речима Александра Фирауновића, председника Општинског одбора Зелених Србије у Богатићу, инцијативу је дало Министарство за заштиту животне средине, чији је циљ да се коришћење пластичних кеса у Републици Србији сведе на минимум.
- Наша идеја је да подржимо Уредбу о наплати пластичних кеса у трговинским ланцима, донету пре нешто више од два месеца. Уредба има за циљ дестимулацију употребе пластичних кеса, као и повећање производње биоразградивих, што се сада већ дешава. Овај метод се и у развијенијим земљама показао као најбољи, чак 80 одсто ефикасан. Мислим да у Србији друштво још није спремно да пластичне кесе у потпуности избаци из употребе, али се надамо да ће се то променити – истакао је Фирауновић и додао да ће се акције овог типа у циљу побољшања квалитета живота наставити.
- Данашњи подаци говоре да је стање у Србији на неки начин алармантно и да се по глави становника годишње потроши 300 пластичних кеса, док је Европски просек 60. Министарство планира да до 2019. године, просек потрошње пластичних кеса по становнику буде 90 – истакао је Фирауновић.
СЕДАМ КЕСА ДНЕВНО
За разградњу пластичне кесе потребно је између 400 и 1000 година. Оне се разлажу на ситније, токсичне делове и доводе до контаминације земљишта, водених токова и океана и улазе у ланац исхране животиња. Већина пластичних кеса завршава као отпад на оградама, улицама и по парковима. Непланско одлагање пластике зауставља пропуштање воде кроз земљу и блокира токове подземних вода. Према незваничним проценама трговинског сектора, у Србији се годишње потроши око 20 милиона евра за набавку пластичних кеса, а грађани у просеку троше седам кеса дневно.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa