Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
Дани Повереника у Шапцу
У НАШЕМ ГРАДУ ОРГАНИЗОВАН ДВОДНЕВНИ СКУП

Дани Повереника у Шапцу

Циљ пројекта је да обука грађана и запослених у јавном сектору о праву на приступ информацијама од јавног значаја, праву на заштиту података о личности
У Центру за стручно усавршавање организован је скуп „Дани Повереника у Шапцу“. Реч је о још једном у низу дводневних скупова чија је сврха обука грађана и запослених у органима јавне власти, цивилном сектору, медијима с циљем да стекну основна или надограде постојећа знања о праву на приступ информацијама од јавног значаја, праву на заштиту података о личности и да се ближе упознају са радом институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Скуп у Шапцу су отворили Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је рекао да је ситуација у земљи, када се говори на тему информација од јавног значаја, боља него што је била претходних година, али да је број жалби које стижу на адресу повереника и даље велики.
- Ситуација је лоша у области заштите података о личности. Главни проблем је непостојање одговорног односа државе. Држава мора да има стратешки приступ, који подразумева ангажовање великог броја органа Владе, Скупштине и министарстава, а не само Повереника. Стратегију смо добили 2010. године, на моју иницијативу. Нажалост, акциони план никад није донет, па се све своди на активности Повереника, рекао је Родољуб Шабић.
Маринко Радић, генерални секретар Службе повереника, рекао је да ће дводневним предавањима учесници имати прилику да разговарају са Повереником и његовим сарадницима, као и са другим еминентним стручњацима у области слободног приступа информацијама и заштите података о личности о правима и обавезама које произилазе из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података о личности.
-Поред тога, моћи ће да се упознају са институцијом Повереника, као и да се кроз практичне примере и најзанимљивије случајеве упознају са праксом у примени два закона која Повереник штити.
Пројекат у пет градова
Сесија у Шапцу, и још четири града у Србији, део је пројекта који финансира Влада Краљевине Норвешке. Планирано је да током 2018. године буде организовано пет дводневних обука о остваривању права из надлежности Повереника у пет различитих градова Србије, додао је Маринко Радић.
„Дани Повереника“ организовани су и одржани у Новом Пазару, а након Шапца биће организовани у Зрењанину, Пожаревцу и Врању.

Признање на част и понос
Градоначелник Небојша Зеленовић уручио је Родољубу Шабићу Повељу Града Шапца, признање за развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода. Он је један од овогодишњих добитника Априлске награде нашег града, али због службеног пута није био у могућности да присуствује додели признања.
Истакавши да је сада у свом граду, Родољуб Шабић рекао је да му је част и задовољство да се сврста међу почасне грађане Шапца. Небојша Зеленовић је нагласио да се Априлска награда не додељује случајно, да је мало људи са звањем почасног грађанина Шапца, и да је Шабић један од њих.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa