Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО-ГРАД

Поцрнело црвено злато

- Малина се откупљује по цени од 80 до 100 динара, производна цена је од 120 до 130 динара, а постоје наговештаји да ће откуп ускоро бити заустављен. Према информацијама са терена, већ јуче неким произвођачима малина није откупљена, а многи су одустали и не беру је. Иницијатива село град је овакву ситуацију наговештавала пре четири-пет година и упозоравала да не постоји стратегија пољопривредне производње у Србији. Пољопривредници су из сточарске производње, која се годинама систематски уништава, прелазили у малинарску, односно воћарску производњу. А сваки вишак узрокује поремећај на тршишту, од чега највећу штету трпи пољопривредник, указао је Драган Станковић, одборник Инисијативе село град у Скупштини града Шапца, на данашњој конференцији за новинаре.
Он је оценио да је основни проблем у чињеници да држава нема стратегију у пољопривреди још од 2011. године и не може да обезбеди пласман робе. Тржишна економија у Србији не постоји, а пољопривредник или добија минимално или не добија ништа. Решење види у формирању пољопривредне стратегије и извесности пласмана, као и у познатој чињеници шта се може а шта не може извести, и у којим количинама.
- Непрекидно говоре како не производимо довољно у одређеним гранама пољопривреде, али у пракси није тако. То се сада потврђује. Кажу да постоји вишак малине са којом не знају шта ће и цена мора да буде таква каква јесте. Последица таквог односа биће крчење малињака, људи ће остати без посла и прихода, а то значи да неће моћи да измирују обавезе ни према држави ни према општини, а ни својој породици. Пољопривредна проиводња мора бити разноврсна, ми се не можемо само просто ослободити сточарства и прећи у воћарство јер после неколико година долази до поремећаја на тржишту. Тако се не ради ни у једној напредној европској држави. Тамо се генерације баве једном врстом производње коју само унапређују, а не прелазе игром случаја из, на пример, сточарске у воћарску, „трбухом за крухом“ да би преживели, нагласио је Станковић и закључио да се пољопривредна производња не може базирати на неколико година већ на много дужи период.
Он је навео пример 2011. године, када је малина била 200 динара, дизел гориво 90 динара, а ђубриво 30 одсто јефтиније у односу на данас. Сада је малина од 80 до 100 динара, гориво 160 динара, а хемија скупља од 30 до 40 одсто. У том неодрживом ланцу пољопривредник само губи, а тиме и држава.
- То није само економско питање већ стратешко, питање опстанка људи на селу и нације уопште, упозорио је Драган Станковић, одборник Инисијативе село град у Скупштини града Шапца.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa