Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
ХРАБРОСТ И  БУНТ ПРОТИВ  НЕСТАЈАЊА
“ДАНИ МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА” ОД 22.-24 У ЦРНОЈ БАРИ

ХРАБРОСТ И БУНТ ПРОТИВ НЕСТАЈАЊА

Осветљавање скоро заборављеног лика историчара, књижевника, војсковође... Реч књижевника, политиколога, публициста на Међународном скупу. Богат пратећи програм
У Црној Бари је први пут од 22. до 24. јуна ове године одржана научна, културно забавна манифестација посвећена првенствено књижевном доприносу, знаменитог Милоша С. Милојевића, рођеног у овом селу 1840. године, чије је име и дело остало у “запећку” историје, а само ретки појединци су чували успомену. Његова грандиозна личност, овога пута сагледавана је из угла књижевности.
Првог дана у просторијама Удружења жена “Црнобарке” је презентована његова књига “Песме и обичаји укупног народа српског”. То је вредан допринос на плану сакупљачког рада о чему је више говорила Драгослава Копривица, рецензент издања Иво Андрић је представио Удружење “Милош С. Милојевић”, које делује у његовом родном селу и несебично се залаже за расветљавање разних непознаница, које и даље владају када је у питању лик и дело неумрлог Милоша С. Милојевића.
Другог дана, научни скуп, одржан у Дому културе, управо је имао овај циљ: Реафирмација и осветљавање Милошевог дела, првенствено с аспекта књижевности, без обзира што је он пре свега био историчар, учесник ослободилачких ратова, речју борац за очување православне вере и српства уопште. Учесници скупа, тако га третирају и сврставају у ред врхунских научника. Проф. др Радомир Д. Ђорђевић говори између осталог и о храбрости присуства овом скупу али и својеврсном бунту против нестајања у актуелној Србији, односно Мачви, где је стопа умирања много већа од стопе рађања. Будући да је тако и у целој држави, истој прети нестанак.
Милојевићевом делу се диви и слави га генерал Милосав Симовић, командант безбедносних снага Србије, који је присуствовао скупу, као и проф. др Виктор Иванович Мишћенко из Русије, један од учесника.
- Његова књижевна делатност огледа се на пољу, пре свега пописа оних старинских српских песама са Косова и Метохије и Македоније, које Вук Стефановић Караџић није обухватио. Сматра се да је Милојевић скоро у немогућим условима, сакупио сам и уз помоћ својих сарадника, преко 700 народних песама, низ народних обичаја, фолклорног и етно-материјалних доказа о присуству Срба у тим областима од старина, које су биле окупиране од стране Турака, пише професор Ђорђевић.
Богатству програма манифестације, допринели су својим учешћем риболовци, такмичећи се у припремању рибље чорбе. Одржан је сајам хране и пића, обилазак туристичких благодети овог краја, турнир у малом фудбалу, изложба слика, а у вечерњим сатима у порти сеоске цркве концерт КУД “Јелица”.
Трећег, завршног дана манифестације поред помена славном Милошу С. Милојевићу, одржано је предавање о историјату цркве у Црној Бари.
Организатор је била месна заједница Црна Бара у сарадњи са: Црквеном општином, КУД “Јелица”, Удружење жена “Црнобарке”, Риболовачка секција “Ушће”, фудбалски клуб “Хајдук Станко” и Удружење “Милош С. Милојевић” из Црне Баре.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa