Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
ИНСПЕКЦИЈА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ
ПОСЛЕ ТЕШКИХ ОПТУЖБИ НА РАЧУН ОПШТЕ БОЛНИЦЕ РЕАГОВАЛО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

ИНСПЕКЦИЈА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

Целу Србију је протекле седмице потресао Фејсбук статус Наташе Пјевалице из Шапца који су пренели поједини централни медији. Ова мајка троје деце писала је о свој језивом искуству приликом трећег порођаја у Општој боници Шабац.
Поред ужасних услова које је навела да владају у породилишту изнела је и низ оптужби на рачун лекара М.М. са овог одељења.
- С’обзиром да сам завршила медицинску школу и дубоко уверена у част своје струке, одлучила сам да трудноћу пратим у Дому Здравља у Шапцу. Све је било у трудноћи одлично и до самог момента порођаја, наводи се на почетку овог статуса, а потом следе заиста шокантне тврдње о условима у болници, самом порођају и односу лекара.
Пацијентикиња тврди да у болници не постоји постељина, да породиље даним у соби лежале на крвавим чаршавима. Једини позитиван коментар био је на рачун бабица за које је Пјевалица написала да су биле “феноменалне”. Најмучнији је опис самог порођаја и понашања дежурног лекара који ју је породио.
-Пре свега није дозволио докторки да ми даје на време дозе епидурала, јер је рекао цитирам „нека је нису ово никакви болови“, а ја сам болове имала већ 20 сати! Затим, док су ме бабице порађале он је у сали стајао наслоњен на колица са инструментима и јео јабуку. Беби је био пупчаник око главе и бабице су имале потешкоћа да је извуку! (тај податак нигде није забележен, ни на отпусној листи). Али, он није прилазио! Онда долази део са ушивањем, где он почиње да ме ушива без локалне анестезије под изговором да сам под епидуралом, а докторки није дозволио да ми да дозу. Не знам колико конаца имам али др М. М. је гледао како ја чупам косу и молим га да само мало стане јер не могу више да издржим и када сам се скоро онесвестила само су отворили врата од терасе и рекао цитирам „ево још који минут и готов сам, стоји у отвореном писму Наташе Пјевалице, која тврди и да је око 24 сата после порођаја из себе извукла огромну газу коју је доктор заборавио. Верује да је због тога добила и бактерију због које треба поново да иде на болничко лечење.
Следећег дана огласила се и Општа болница “Лаза К. Лазаревић” саопштењем за медије. Наводи Наташе Пјевалице су демантовани, а у болницу је стигла и инспекција Министарства здравља.
-Поводом јучерашњег текста, сазданог од непроверених навода о искуству пацијенткиње која се недавно породила у Служби гинекологије и акушерства наше установе, објављеног у неким медијима, др Слободан Поповић – в.д. директора ОБ Шабац истиче следеће:
Наводи који су изнети у тексту фејсбук поста Наташе Пјевалице су крајње неистинити. Поједини писани и електронски медији су преузели и објавили интегрални текст без икакве провере.
Одговорно тврдим, да су услови и здравствена услуга у служби Гинекологије и акушерства професионални и у складу са медицинском доктрином.
Ради утврђивања чињеничног стања оформљена је стручна комисија која је обавила интерну контролу, чији налаз потврђује да није било професионалних пропуста и да је здравствено особље поступало сходно процедурама и доброј медицинској пракси.
Такође, обратили смо се Министарству здравља како би био извршен и екстерни надзор, а све у циљу да што пре потврдимо истините налазе у вези конкретног случаја, стоји у саопштењу Опште болнице.
Инспекција Министарства је посетила Општу болницу у петак. Према речима директора ове установе др Слободана Поповића, утврђено је да није било пропуста у лечењу пацијенткиње, да је процедура испоштована и, самим тим, није тражен екстерни ревизор.
Искуства различита
На порталима медија који су пренели овај статус појавили су се бројни коменатари Шапчана. Многи су пренели своја искуства са овог одељења и са поменутим доктором. Док су се неки надовезали на тврдње Пјевалице и изнели још оптужби на рачун како болнице тако и доктора М.М. било је и оних који за њега имају “само речи хвале” и који су се питали да ли се ради о истом човеку.
Такође, било је речи и о томе колико коштају трудноћа и порођај, као и да бољи третман имај трудинице којима доктори прате трудноћу у приватним амбулантама.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa